Crveni ribiz ljetna je riznica zdravlja

Crveni ribiz (lat. Ribes rubrum) višegodišnji je grm koji raste na područjima
zapadne Europe. Pripada porodici kamenika i blizak je srodnik ogrozda. To je popularna kiselkasta crvena bobica u našim krajevima, koja se najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, a dobrodošla je i kao salata u mnogim kuhinjama Europe.

U povijesti je zabilježeno da su još u 11. stoljeću crveni ribiz koristili kao dragocjeni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova te kao cijenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lijekovi. I danas je poznat po svojim prehrambenim i ljekovitim svojstvima koja nikako nemojte zanemariti ako imate priliku uživati u ovom ukusnom sezonskom voću.

Sastav i ljekovitost crvenog ribiza
Crveni ribiz sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu te gama-linolensku kiselinu. Bogat je kalcijem i fosforom. Obiluje vitaminima B skupine (B1, B2, B3 i B6), C, A i K.

Crveni ribiz odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitetu kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tijela kao i eliminaciji slobodnih radikala te tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C te željezo koje pomaže njegovo bolje iskorištavanje pa je izvrstan izbor za sve koji se bore s anemijom. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju djelovanje alergena, štiti od bakterija i virusa te olakšava tegobe astme.

Štiti krvne žile i kosti
Crveni ribiz sadrži kalij koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. Prevenira hipertenziju, snižava krvni tlak i pomaže u smanjenu rizika od moždanog udara.

Ima znatnu količina vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Ovaj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer regulira ugradnju kalcija u kosti te je stoga preporučljiv kod osteoporoze.

Diuretik i tonik za probavu

Bilo da se jede svježi ili u obliku soka i želea, crveni ribiz ima odlično laksativno djelovanje. Jedete li ga samo par dana zaredom, osjetit ćete kako problem zatvora nestaje.

S obzirom na sadržaj vlakana, njegova redovita konzumacija potiče rad crijeva i želuca te na prirodan način ubrzava probavu. Njegovo blago djelovanje čini ga pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva.

Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede prije obroka, pomaže boljoj probavi. Crveni ribiz poznati je diuretik jer potiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za oboljele od gihta ili reumatskih bolesti.

Koji su dijelovi crvenog ribiza korisni za zdravlje?

Sjemenke
Sjemenke unutar plodova crvenog ribiza sadržavaju gama-linolensku kiselinu koja povoljno djeluje na snižavanje povišenog krvnog tlaka, bolova i upala, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom.
Sjemenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa te psorijaze i ekcema. Iskorištene u obliku gela, pokazuju i snažno protuupalno djelovanje, osobito kod tegoba reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Lišće
Lišće crvenog ribiza koristi se u obliku čaja za liječenje tegoba jetre.

Korijen
Korijen je djelotvoran kod problema s mokraćnim putevima i izvrsno je sredstvo za izbacivanje viška bjelančevina iz urina.

Bobice
Izgnječene bobice u vanjskoj primijeni koriste se za obloge kod povreda, posjekotina i opekotina. (Agroportal)

Pratite nas na društvenim mrežama!