Čuvari prirode imaju svoj dan – Svjetski dan rendžera

Svjetski dan rendžera 31.7., dan je kada se s ponosom sjećamo kolega čuvara prirode u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote radeći častan posao. Cijela ideja kreće od Međunarodne federacije rendžera (IRF), neprofitne organizacije osnovane s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžera kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. godine, i okuplja 60 rendžerskih
udruga iz 46 zemalja svijeta, na šest kontinenata.

Udruga Hrvatski rendžer je osnovana 2010. godine u cilju promicanja, razvitka i unapređenja struke nadzornika i čuvara prirode i njihove uloge u očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, te
povezivanja sa srodnim strukovnim udrugama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Udruga trenutno broji 84 člana i na 7. Svjetskom kongresu rendžera održanom 2012. u Tanzaniji postala je ravnopravni član IRF-a.
Nažalost, u 12 mjeseci još 105 rendžera izgubilo je svoje živote. 42% je bilo ubijeno od strane krivolovaca, 47% u nesrećama vezanim uz rad, a 11% od strane životinja koje rendžeri štite. Znamo da je 45% bilo u okviru IRF-ove regije Afrike, 44% u Azijskoj regiji, a preostalih 11% bilo je u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Europskim regijama IRF-a.

Ovo je neizmjerna cijena koju su oni platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu. zajednicu i svijet u kojem živimo. Na trenutak se zaustavimo i razmislimo o njihovoj žrtvi jer oni zaslužuju da budu poštovani i mi moramo naći vremena kako bismo se sjetili čuvara prirode koji još uvijek hrabro obavljaju poslove svakodnevno na terenu.

Pratite nas na društvenim mrežama!