Dana 3. srpnja obilježava se Međunarodni dan bez plastičnih vrećica!

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Srpanj je mjesec bez plastike (Plastic Free July) kada se širom svijeta demonstrira mogućnost, ali i nužnost našeg svakodnevnog života bez korištenja jednokratne plastike. Globalnom pokretu Break Free From Plastic do sada se pridružilo gotovo 1.500 organizacija i više od 6.000 pojedinaca iz cijelog svijeta, čime ovaj pokret ima moć uputiti poruku svim lokalnim zajednicama, gradovima i zemljama da se možemo odreći korištenja jednokratne plastike. Naravno, Plastic Free July je tek početak. Ne radi se o mijenjanju našeg individualnog ponašanja samo tijekom jednog mjeseca, već o promjeni cijelog sustava – od prihvaćanja odgovornosti velikih svjetskih korporacija do zahtijevanja donošenja boljeg zakonodavstva, napuštanja loših i lažnih rješenja te prihvaćanja koncepta kružnoga gospodarstva. Svi mi imamo svoju ulogu u okončanju plastičnog onečišćenja!

Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta
Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi. Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta!

Za razgradnju jedne vrećice više od stotinu godina
Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko nekoliko stotina milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti nekoliko otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema tvrdnjama znanstvenika, otpad koji je pronađen na najvećim dubinama oceana i na najudaljenijoj točki svijeta, čak 1.451 nm od najbližeg kopna, može potjecati iz područja udaljenih tisućama kilometara. Prema izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama i dnu, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice. Jedno od nedavno provedenih istraživanja pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Navodi se kako svaka osoba tjedno unese oko 2.000 komadića plastike u svoje tijelo, što na mjesečnoj razini doseže 21 gram, a godišnje naša konzumacija plastike iznosi čak 250 grama!

Dovoljna je jedna jednostavna odluka
Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pruža nam priliku da osvijestimo sami sebe i druge u našoj okolini kako svaka vrećica kojom raspolažemo uvelike utječe ne samo na naš okoliš, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozljeđujemo, gušimo i često ubijamo našim plastičnim otpadom. Postoji mnogo dobrih načina kako se možemo uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a najlakši zahtijeva tek jednu jednostavnu odluku – ako već niste, počnite isključivo koristiti platnene vrećice koje se mogu upotrijebiti (i oprati) bezbroj puta. Bez aktivnijeg uključivanja svakog od nas u rješavanje aktualnog problema onečišćenja plastičnim otpadom, budući naraštaji morat će se baviti ogromnim količinama plastičnih vrećica i drugog plastičnog otpada u svjetskim rijekama, morima i oceanima. Problem je već sada dosegao takve razmjere da se i čak pijesak na plažama sastoji od komadića plastičnog otpada.

ekovjesnik.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!