Danas imendan slave Amalija i Ljubica!

Danas nam imendan slave Amalija i Ljubica.,

Ime Amalija u modernoj Hrvatskoj

Amalija je žensko ime, u Hrvatskoj isključivo hrvatsko. Ime Amalija je jedno od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko dvije tisuće ovakvih imenjaka.

Relativna popularnost imena Amalija u Hrvatskoj

Ime Amalija bilo je najpopularnije od 1922. do 1927. godine, kada se rodilo oko 28% osoba s ovim imenom. Najpopularnija godina bila je 1926. Najmanje je bilo popularno od 2003. do 2013. godine.

Rasprostranjenost

Ime Amalija je relativno češće na sjeveru države. Većina osoba koji se zovu Amalija žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko dvjesto), Rijeka (tridesetak), Čakovec (tridesetak). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Končanica (0.34% ukupnog stanovništva.

Amalija je žensko ime njemačkog porijekla vjerojatno nastalo od staronjemačkog amal što znači rad ili od grčkog amalia što znači nježna.

Ljubica je žensko ime, u Hrvatskoj gotovo isključivo hrvatsko. Ime Ljubica jedno je od najčešćih imena (među prvih sto) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko trideset tisuća ovakvih imenjaka.

Ime Ljubica bilo je najpopularnije od 1930. do 1938. godine. Najpopularnija godina bila je 1930. Najmanje je bilo popularno od 2001. do 2011. godine

Ime Ljubica relativno je češće na sjeveru države. Većina osoba imena Ljubica žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko tri tisuće), Split (preko petsto), Osijek (preko petsto). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Ribnik (1.67% ukupnog stanovništva).

Ljubica je žensko ime staroslovenskog porijekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo vjerovatnije da je nastalo od glagola ljubiti. ime domaćeg porijekla. Značenje imena dolazi od glagola ljubiti.

Pratite nas na društvenim mrežama!