Danas je Svjetski dan čokolade, najslađi dan u godini

Današnji dan diljem svijeta obilježava se kao Svjetski dan čokolade. Ova poslastica dobivena od mješavine kakaa i šećera omiljena je među svim generacijama, a tijekom stoljeća postala je univerzalna gesta bliskosti, prijateljstva i ljubavi. Uz nju se lakše uči, odlična je ‘antistres’ namirnica, dokazano nas čini sretnijima jer potiče rast hormona sreće, a i odličan je afrodizijak pa su se uz nju rađale i nove ljubavi.

Zašto se Svjetski dan čokolade obilježava baš 7. srpnja? Zato što se vjeruje kako je na današnji dan 1550. godine kakao prvi puta stigao u Europu, odakle je počela ova najslađa priča.

Povodom Dana ove omiljene namirnice, pronašli smo 15 slatkih činjenica koje možda niste znali:

1. Prije otprilike 2.500 godina, čokoladu su, uglavnom u obliku pića konzumirali narodi Maya, a koliko su osnovni sastojak, kakao, smatrali vrijednim govori i podatak kako su kakaovo zrno koristili i kao valutu. Koristili su ga u svim svečanim prilikama i uvijek tretirali kao božansku hranu. Sirovo kakaovo zrno je vrlo gorko, ustvari, riječ “čokolada” dolazi od astetške riječi Xocolatl koja znači – gorka voda, dok riječ “Cacao” na mayanskom znači Božja hrana.

2. Popularno vjerovanje da čokolada uzrokuje akne zapravo je samo mit!

3. Osvajač Napoleon Bonaparte uvijek je imao čokoladu uz sebe, pogotovo tijekom vojnih operacija.

4. Svakodnevno konzumiranje umjerenih količina čokolade smanjuje rizik od bolesti srca za 1/3!

5. Čokolada ima antibakterijski efekt na usnu šupljinu i štiti zube od truljenja!

6. Nacisti su navodno planirali ubojstvo Winstona Churcilla eksplozivnom čokoladnom bombom, međutim nisu to realizirali.

7. Čokolada na mozak i srce djeluje bolje nego ljubljenje.

8. Dokazano je i da želju za čokoladom ne može udovoljiti niti jedan drugi slaktiš.

9. Bijela čokolada zapravo uopće nije čokolada jer ne sadrži niti kakao niti kakaov sirup!

10. Tijekom rata za nezavisnost američki su vojnici bili plaćani – u čokoladi!

11. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za čak 40 posto.

12. Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade u svijetu – njegove trgovine godišnje prodaju više od 800 tona čokolade!

13. Krv u sceni tuširanja u kultnom filmu Psiho zapravo je bio slatki čokoladni sirup.

14. Čokolada pospješuje proizvodnju endorfina, koji je poznat i kao hormon sreće, a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se još nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak na organizam i raspoloženje.

15. Za napraviti 450 g čokolade potrebno je čak 400 bobica kakaa!

Pratite nas na društvenim mrežama!