Dogodilo se na danasnji dan- 12. srpnja

Na današnji dan 1859. godine William Goodale iz Massachutesa patentirao je stroj za proizvodnju papirnatih vrećica. Iako Goodale nije izumio sam stroj, napravio je važne preinake kojima je stroj znatno unaprijeđen. Gotovo deset godina kasnije  Margaret Knight dodatno je usavršila proizvodnju zbog čega je stekla nadimak: “Majka papirnatih vrećica”.

Dwight Eisenhower prvi je predsjednik koji je poletio helikopterom. Iako su vojni helikopteri postojali i ranije, predsjednik je novo prijevozno sredstvo počeo koristiti tek 1957. i to samo za kraća službena putovanja. Također, na današnji dan 1948. prvi je zrakoplov preletio Atlantski ocean.

Sovjetski savez je 1960. na današnji dan lansirao satelit Sputnik 5 u kojem su se nalazila dva psa (Belka i Strelka), 40 miševa, dva štakora i nekoliko biljaka. Bilo je to prvi puta da su životinje poslane u orbitu i uspješno spuštene na Zemlju. Glavna misija projekta Sputnik bila je priprema za svemirski let ljudske posade.

Godine 1928. na televiziji je po prvi puta prikazan teniski meč, a 1962. Rolling Stonesi su imali svoj prvi službeni javni nastup. Mich Jagger je rock grupu predvodio u londonskom klubu Marquee. Stonesi su do danas izdali više od 20 studijskih albuma i prodali preko 200 milijuna CD-a.  

Na današnji dan rođeni su Gaj Julije Cezar i veliki čileanski pisac Pablo Neruda. Rođendan slave nogometaš Christian Vieri, komičar Bill Cosby i glumica Michelle Rodriguez.

metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!