Dogodilo se na današnji dan – 23. srpnja

Britanski glumac Daniel Radcliffe, najpoznatiji po ulozi Harryja Pottera u megapopularnim filmovima temeljenim na jednako popularnim romanima J. K. Rowling za koje je bio nominiran za brojne filmske nagrade, a zapamćen i po ulogama u filmovima The Tailor of Panama i December Boys, rođen je u Londonu 1989. godine.

Hrvatski kemičar Vladimir Prelog, čije je središnje zanimanje bila stereokemija molekula te problem prostorne građe molekula, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije, počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji radovi su pridonijeli razumijevanju naravi enzimatskih reakcija, rođen je u Sarajevu 1906. godine.

Američki glumac i pjevač Ronny Cox, zapamćen po ulogama Andrewa Bogomila u filmu Beverly Hills Cop I i II, Richarda “Dicka” Jonesa u RoboCopu, Vilosa Cohaagena u Total Recallu i senatora/potpredsjednika Roberta Kinseya u Stargate SG-1, te drugim kino i TV filmovima, rođen je 1938. godine u Cloudcroftu u New Mexicu.

Engleski glazbenik i autor Martin Lee Gore, jedan od osnivača, a nakon odlaska Vincea Clarka i glavni autor pjesama za Depeche Mode u kojima svira gitaru i pjeva kao back-vokal, a povremeno se primi klavijatura i lead-vocala, te ima dva solo albuma, rođen je u Basildonu u Essexu 1961. godine.

Američki filmski i kazališni glumac i redatelj Philip Seymour Hoffman, dobitnik Oscara, BAFTA-e i Zlatnog globusa za ulogu Trumana Capote u filmu Capote, a zapamćen i po nastupima u filmovima Scent of a Woman, When a Man Loves a Woman, Twister, The Big Lebowski, Happiness, Magnolia, The Talented Mr. Ripley, Mission: Impossible III, The Savages i brojnim drugima, rođen je 1967. godine u Rochesteru u New Yorku. (metro-portal)

Pratite nas na društvenim mrežama!