Dogodilo se na današnji dan – 24. srpnja

Južnoamerički vojskovođa i državnik Simón Bolívar, jedan od najvećih boraca za nezavisnost Južne Amerike od europskih kolonijalnih sila koji je u trogodišnjem ratu za oslobođenje Južne Amerike prešao Ande, ujedinio Ekvador, Novu Granadu i Venezuelu pod imenom Republika Kolumbija, a 1824. oslobodio Peru u želji ujedinjenja južnoameričkih zemalja u neovisnu i jaku državu, rođen je u Caracasu 1783. godine.

Francuski književnik Alexandre Dumas (otac), pravog imena Dumas Davy de la Pailleterie, pisac plodnog talenta i bogate fantazije koji se jednako sretno okušao u kazališnim djelima i povijesnim romanima, jedan od začetnika feljtona, a definitivno najpopularniji romanopisac i dramatičar svoga vremena, autor oko 300 romana i drama među kojima valja spomenuti Tri mušketira, Grof Monte Cristo, Kraljica Margot, Crni Tulipan i Vitez Sainte-Hermine, rođen je 1802. godine u Villers-Cotterêtsu.

Američka letačica Amelia Earhart, prva žena koja je sama tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik, a kasnije i put od Havaja do Kalifornije, dobitnica Distinguished Flying Crossa, autorica nekoliko bestselera koja je nestala u pokušaju preleta Pacifika, rođena je u Atchisonu u Kansasu 1897. godine.

Američki glumac Christopher Sarandon, nositelj nominacije za Oscara najpoznatiji po ulozi Princea Humperdincka u filmu The Princess Bride, te glas Jacka Skellingtona u Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas, te kao Leon u Dog Day Afternoon, rođen je 1942. godine u Beckleyu u Zapadnoj Virginiji.

Američki filmski redatelj Gus Van Sant, fotograf, glazbenik i pisac najzapamćeniji po filmovima Good Will Hunting, za kojeg je bio nominiran za Oscara, Milk i Elephant za kojeg je dobio Zlatnu palmu, a poznat i po filmovima Drugstore Cowboy, My Own Private Idaho, Finding Forrester, Last Days i Paranoid Park, rođen je u Louisvilleu u Kentuckyju 1952. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama!