Đurđica Balog – jedina slikarica naive na ovom području

Na ovom području jedina slikarica naive je Đurđica Balog . Slika već dugi niz godina, još od osnovne škole kada je njen talent primijetio Zvonimir Balog. Zašto baš naiva – upitali smo je?

“On nam je predavao u osnovnoj školi u Svetom Petru Čvrstecu i najviše je zaslužan što se bavim slikarstvom jer je zapazio moje radove. Vodio nas je u Hlebine slikarima, gledali smo kako oni rade i ja sam pokazala najviše interesa za naivu, za radove Generalića, Filipovića, Hegedušića” – prisjeća se tog vremena Đurđica Balog.

“Sam Generalić je rekao profesoru Balogu da posveti meni pažnju jer je osjetio da sam zainteresirana i da su mi se dopale te slike. I kad sam završila osmogodišnju školu, nastavila sam slikati. Prof. Balog nikad mi nije niti jednu crtu potegnuo s kistom niti olovkom, već me je učio samo s riječima. Samo je opisivao kako moram raditi. Nakon godinu dana rekao mi je: sad si postigla to što si trebala. Rekao mi je da se javim novinaru Gerhardu Lediću, napisala sam mu pismo, došao je i odmah odnio tri moje slike, pokazao komisiji u Zagrebu, bili su zadovoljni slikama i takav je bio moj početak” – otkriva nam svoj slikarski put Đurđica Balog.

Uključila se u rad likovnog društva Mirko Virius. Prva kolektivna izložba bila je 1963. godine i nastavila je zatim sudjelovati na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Svi sve slažu da je njen rad prepoznatljiv, među stotinama slika prepoznaje se upravo rad Đurđice Balog.

Broj slika koje su nastale ne zna, ali mogu se naći i po velikim galerijama i u mnogim domovima.

Kaže da se za naivu premalo zna:
“Bilo je to nekada popularno, a sada su još ostale jedino Hlebine. Što se tiče prave naive, mislim da nas ima možda petero. Puno je tu detalja kod slikanja, a kad se jednom napravi pogreška, više nema popravka. Više sam slika poklonila, nego prodala, ali drago mi je da ih mnogi imaju i da me se po njima sjete” – rekla nam je Đurđica Balog koja i dalje neumorno radi te se bavi se i oslikavanjem čaša.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!