Fotografkinja Ana Petek izlagala u atriju Likovne galeriji – Anina "Tišina"

Križevačko likovno ljeto nastavljeno je danas prijepodne kada se
serijom od 22 fotografija pod zajedničkim nazivom “Tišina” predstavila križevačka fotografkinja Ana Petek. Nastale su u proteklih 14 godina.


“Zašto “Tišina”? Zato jer meni najdraže fotografije nastanu upravo u trenucima kad sam ja skroz prisutna u tom “kliku”. To je moja meditacija i što sam ja tiša i prisutnija, vidim da sam na tim fotkama bila na mjestu, posvećena tom momentu, komadiću rose na paučini. U
tome sam vidjela cijeli svemir. Danas mi je život sve samo ne tih uz dvoje male djece. Zato sam odabrala opet tišinu da se podsjetim kako je to dok uspiješ utišati misli i biti tu” – izjavila nam je Ana.


Na pitanje što se može novo očekivati, kaže da će to biti ili totalni kaos, nešto čisto suprotno, ili ovo isto ali u nešto drugačijem obliku.

Iskusni fotograf dr.sc. Zdenko Balog prati rad Ane Petek.


“Imam osjećaj kao da se vraćamo u iskon fotografije, u vrijeme kada se fotografija snimala sa dugim ekspozicijama, sa stativa kada je bio potreban potpuni mir . Danas nam tehnika pruži taj mir i kada situacije nisu takve. Ana nalazi te momente u kojima je fotografija najviše fotografska, u kojima nema zvuka, zbog toga ta tišina. Fotografija je kao isječak
prirode koji daje lik, sliku, boje, ali ne daje zvuk, dinamiku, pokret. To su te njene, kako i sama kaže, tišine, meditacije u koje uranja, a to se vidi i po činjenici da izlaže malo fotografija, ali kao što se vidi i proizlazi iz fotografskog iskustva, ne sumnjamo da je stvorila daleko veći opus, ali on ostaje i dalje ta njena intimna meditacija” – kaže Zdenko Balog o Aninim fotografijama.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!