Hrvatska liječnička komora uputila ozbiljan apel svim građanima

Hrvatska liječnička komora uputila je apel svim građanima u kojemu kaže kako širenje epidemije nije moguće zaustaviti do dolaska cjepiva ili lijeka te da je od izrazite važnosti da se svi pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Apel liječničke komore prenosimo u cijelosti: “Poštovani sugrađani i sugrađanke, COVID-19 je visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera. Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane. Smanjite rizik zaraze za sebe i svoju obitelj: – Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa virusa. – Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.

– Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice. – Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi. – Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom. – Mi, liječnici smo ovdje zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje. – Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom. Ovu bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno!” /vecernji.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!