Imamo 86 novih slučajeva

U14 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj. Prema podacima s presice, u posljednja 24 sata potvrđeno je 86 novih slučajeva zaraze.

„Od početka zaraze imamo 4039 slučajeva. U posljednja 24 sata nemamo preminulih. postotak pozitivnih je 4,06 posto. Od današnjih pozitivnih, njih 64 je iz samozolacije. Ti ljudi nisu bili u mogućnosti dalje širiti virus. Imamo 82 aktivna zdravstvena djelatnika, dok ih je u samoizolaciji 477, 21 manje nego jučer. Svjedočili smo izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, ali u zadnjih dvadesetak dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

RIJEŠENI PROBLEMI U ISTRI

Problemi sa Stožerom Istarske županije su riješeni, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. „Mi od početka javnih priopćenja izvještavamo na temelju elektroničke platforme u koju svih 16 laboratorija upisuju rezultate čim ih dobiju. Od četvrtka je zakazala platforma u Istarskoj županiji, što smo uočili tek u nedjelju. Podaci o dnevno novooboljelima od ponedjeljka do danas su točni“, objasnio je Capak. “Slično je u Primorsko-goranskoj županiji. Oni danas imaju nula slučajeva, ali mi izvještavamo o 13 jer oni dva dana nisu izvršili upis. Jučer su imali četiri slučaja, prekjučer devet”, dodao je.

Veledrogerije traže milijardu kuna hitne uplate. Što će biti s tim dugom, pitali su novinari ministra Beroša. „Pitanje dugova prema veledrogerijama generira se desetljećima. Pogoršanju je doprinijela situacija s koronavirusom. Jutros je u vladi bio sastanak s premijerom i ministrom financija. S predstavnicima veledrogerija sastat ćemo se u ponedjeljak i u srijedu, i naći će se rješenje za plaćanje tih dugova. Moj zadatak je adekvatna primjena lijekova i rješenje koje će omogućiti financijsko održivost sustava. Pacijenti ne moraju biti zabrinuti, mi ćemo napraviti sve da se dugovi riješe“, odgovorio je ministar zdravstva.

UBLAŽAVANJE MJERA ZA STRAČKE DOMOVE

Korisnici domova za starije kažu da su oni od početka krize u zatvoru. Hoće li se za njih ublažiti mjere? „Naš prvi cilj je zaštita zdravalja štićenika domova za starije. Razgovaramo o tome, nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, i njima je važno da ih njihova obitelj vidi. Neki domovi imaju infrastrukturu da se to organizira, i mi to moramo vrlo pažljivo iskoordinirati“, kazao je Capak. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iznio je podatke o zaraženim policajcima. „Inficiran 21 policijski službenik u ovom trenutku. Najviše ih je u Zagrebu, Dubrovniku, Karlovcu i Istri. 115 policajaca je u samoizolaciji“, kazao je ministar, koji se potom vratio na pitanje o staračkim domovima.

„Ima domova koje imaju svoje dvorište, park. U takvim sredinama ne bi bio problem organizirati posjetu. Međutim, ima i takvih iz kojih se izlazi ravno n a ulicu, i prijeti opasnost od kontakta s ljudima na pločniku. To je jedno od pitanja koja su na dnevnom redu. Namjera nam je da svima pomognemo, da se problem premosti na zadovoljstvo svih, a ne ugrožavajući zdravlje najrizičnije skupine“, kazao je ministar.

VIRUS JE U POŽEŠKOJ KAZNIONICI

Jučer je u Hrvatskoj bilo 92 nova slučaja, čime je broj aktivnih slučajeva dosegao 1204. Izvještaji koji tijekom dana stižu iz županijskih stožera pokazuju da se najveći broj novozarežnih i dalje može očekivati u Zagrebu, iako se nazire potencijalno novo žarište u Slavoniji. U Požegi je, naime, koronavirus ušao u kaznionicu, u kojoj je pozitivan jedan zatvorenik. Zbog proboja virusa samoizolacija je odmah određena za deset djelatnika kaznionice, koji su testirani i trenutno čekaju rezultate testa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je iznio podatke koji pokazuju da su hrvatski građani prilično disciplinirani kada je riječ o pridržavanju protuepidemijskih mjera. Ministar je izvijestio kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih mjera. Rekao je i da u Hrvatskoj trenutno imamo 492 tisuće turista, od čega 85 posto stranih, te je pozvao građane da ostanu disciplinirani. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!