Ivan Matosović – preko pola stoljeća vatrogasac, humanitarac , dobitnik plakete župana za promicanje humanitarne djelatnosti zaštite od požara

Dugo godina je u vatrogastvu, od prije sedam mjeseci u mirovini ili, kako sam kaže ” u penziji”, jer i dalje ne miruje nego nastavlja aktivnosti – Ivan Matosović nedavno je primio plaketu župana Koprivničko-križevačke

županije za uspjehe u radu i zasluge u promicanju humanitarne djelatnosti u zaštiti od požara. Viši je vatrogasni časnik I. klase, predsjednik  DVD-a Križevci, tajnik VZ Grada Križevaca i dopredsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije. Potječe iz obitelji koja se bavila humanim radom, vatrogastvom te je i sam  tako nastavio. Vatrogasac humanitarac je preko pola stoljeća. Naime, u članstvo DVD-a Križevci stupio je 1969. godine.

I dalje sudjeluje aktivno u radu Vatrogasne zajednice Križevci i želja mu je da Zakon o vatrogastvu donese boljitak malim vatrogasnim društvima.

“Na žalost, nitko ne uvažava preventivni rad, ova naša dobrovoljna društva koja svojim preventivnim radom, kroz edukaciju vatrogasnih kadrova, preventivna natjecanja , obilježavanje obljetnica, čak i održavanje zabava, daju značajan doprinos popularizaciji vatrogastva, a na taj način i smanjenju opasnosti za nastanak požara u  domaćinstvima. Mjere zaštite od požara počivaju na dobro odrađenoj preventivi” – upozorava Ivan Matosović.

Ove godine na području grada Križevaca i susjednih jedinica lokalne samouprave (Kalnik i Sveti Petar Orehovec) ukupno je osposobljeno  86 novih članova.

“Imali smo tri tečaja za vatrogasce. Nastavit ćemo i dalje s edukacijama, osposobljavanjima za određene specijalnosti prema odlukama nadležnih. Zbog ovih okolnosti oko korona virusa nisu se mogle odvijati sve aktivnosti. Održano je 14 godišnjih skupština u DVD-ima, još preostaje 21, pa smo donijeli zaključak da ćemo ih odraditi u prosincu. Nadamo se da će to biti moguće. Imamo u planu i održavanje vatrogasnih natjecanja. Vidjet ćemo kakve će biti okolnosti, za sada to nije zabranjeno,  pa ćemo nastojati da u srpnju idemo s natjecanjem u odredu Kloštar, početkom kolovoza odred Raven, krajem kolovoza je odred Križevci i zatim slijedi gradska smotra Vatrogasne zajednice Križevaca. Državno vatrogasno natjecanje trebalo bi biti predzadnji i zadnji vikend u rujnu. S područja grada Križevaca na vatrogasno natjecanje mladeži idu 4 desetine, a od članica i članova 5 desetina . To je također pokazatelj rada i uspjeha naše Vatrogasne zajednice” – kaže Ivan Matosović. 

Zadovoljan je obnavljanjem vatrogasne opreme:

“Nabavljen je kombi za potrebe svih DVD-a, vjerujem da će biti na korist svim vatrogascima. Nije se odustalo niti od nabavke vozila za potrebe Javne vatrogasne postrojbe, možda ne u rokovima kako je to bilo planirano. Prema tom planu bi u JVP Križevci  trebala doći dva nova vatrogasna vozila: kratko navalno vozilo i vatrogasna cisterna. I Grad je donio odluku o nabavi novog tehničkog vozila, postupak pripreme dokumentacije je u tijeku i nadamo se da će to biti uspješno realizirano i da ćemo u ovoj godini, pored ovog kombija, imati u Križevcima tri nova vatrogasna vozila. To će značajno pomladiti starost vozila voznog parka JVP Križevci.”

Uz društva koja aktivno rade, aktiviraju se i druga kao što je DVD Novi Bošnjani,  DVD Vojakovac, a ima i naznaka da bi se još u pojedinim naseljima aktivirala vatrogasna društva.

“Smatramo da svaki mještanin, posebno osposobljen može dati značajan doprinos unapređenju zaštite od požara na području našeg grada” – kaže Ivan Matosović.

ji/radiokrizevci.hr    

Pratite nas na društvenim mrežama!