Izvanredna mjera pomoći stočarima: isplate krajem ovog tjedna

Omotnica od ukupno 9 milijuna kuna izvanredne mjere pomoći u stočarstvu, donesena odlukom Vlade Republike Hrvatske 21. svibnja ove godine, potpuno je iskorištena, a isplate posjednicima isporučenih goveda, svinja i janjadi te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara očekuju se krajem ovoga tjedna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.
Izvanredna mjera pomoći odnosi se na grla zaklana u razdoblju od 22. svibnja do 21. lipnja 2020. godine te je ovom mjerom u klaonicama zbrinuto 4.064 grla tovnih goveda, 10.680 tovnih svinja i 2.273 grla janjadi.
“Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazio se određen broj grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji su vlasnici zbog smanjene potražnje imali problema s njihovim plasiranjem na tržište. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja takva grla gubila su na kvaliteti i cijeni, a daljnjim produženjem tova proizvođači su trošili sve veće količine stočne hrane te su neisporučena grla svakim danom postajala sve veći trošak.
Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja utječe na smanjivanje cijena goveđeg, svinjskog i janjećeg mesa, dodijeljena je novčana potpora uzgajivačima za sva grla koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište“, navode iz Ministarstva.


Proizvođači tovne junadi, svinja i janjadi za klanje podnesite zahtjev za mjere pomoći
Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pratiti stanje u tovnom stočarstvu te će na sve nastale poremećaje utjecati donošenjem novih mjera i osiguranjem potrebnih sredstava za ublažavanje posljedica problema u poslovanju uzrokovanih epidemijom.


Mjera pomoći malim mljekarama


Realizirana je i izvanredna mjera pomoći malim mljekarama. Kao podsjećaju, radi ublažavanja negativnih posljedica u poljoprivredno-prehrambenom sektoru za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, Vlada Republike Hrvatske je 2. travnja ove godine donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.
“Ministarstvo poljoprivrede je odmah krenulo u provedbu mjere, a sa danom 5. lipnja ove godine dogovorena su sva predviđena financijska sredstva. Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka. Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a dogovoren je otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna”, navode. (Agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!