Je li Komadina raskomadao SDP odlukom da Kešera ne pošalje u sabor?

Dramatično je bilo ovih dana u SDP-u, ali to nije ništa novo kad je ova stranka u pitanju, pogotovo zadnjih mjeseci ili čak godinu, dvije.
Podsjetimo, ovih je dana uzavrela situacija nakon što je Davor Bernardić odlučio da se više neće kandidirati za predsjednika stranke, zbog fijaska Restart koalicije na prošlim izborima. Zlatko Komadina stari, rekli bismo prestari, SDP-ov kapitalac i vrlo moćni lik svojevoljno preuzeo konce stranke u svoje ruke, nakon što je dobio punomoć da vodi stranku do sljedećih stranačkih izbora krajem rujna.
Tako su se pojavile informacije o velikom raskolu i neslaganju s njegovim odlukama, ali iz stranke su uvjeravali da je sve pod kontrolom, te da se čekaju novi izbori, nakon kojih bi stranka trebala krenuti u novu budućnost homogenija i jedinstvena. No događaji oko slaganja liste za sabor potpuno su okrenuli priču o jedinstvu, a samim time i bratstvu, jer drugovi su se posvađali.
Kao što smo već pisali, stranka je imala dogovor sa županom Bajsom da ako osvoji minimalno 5000 glasova ima pravo u sabor poslati svoju zamjenu, u suprotnom ide SDP-ov kandidat s najviše preferencijalnih glasova, a to je kalnički načelnik i predsjednik županijskog SDP-a Mladen Kešer.
No Komadina je samo sebi poznatim razlozima ipak odlučio da ne bude baš tako i na to mjesto postavio osobu koja je na listi u II izbornoj jedinici dobila čitavih 116 glasova.
Kako i zašto se je Martina Grman Kizivat našla u saboru još nikome nije jasno, jer ona živi u Zagrebu i nema nikakvih dodirnih točaka s ovim krajem. Iz kuloara se da naslutiti da je za nju obavljeno snažno kadroviranje, te kao takva, nečija, morala je u sabor.
Još do jučer se više struja i članova stranke jednoglasno zalagalo da to nije pravedno, ali Komadina je u svom stilu, ne slušajući nikoga donesao po stranku vrlo štetnu odluku. Kako čujemo, obrazloženje je bilo da se kod Kešera radilo isto kao i kod Sabe, a to da obojica imaju neke pravne postupke koje im daju mrlje na njihovim likovima i djelima. Zato se logično nameće pitanje, zašto su se uopće našli na listama, ako nisu smjeli?
Komadina je tako ušao u jednu sferu budućnosti stranke gdje je ne razmišljajući povukao domino efekt u kojem bi partija vrlo lako mogla teško stradati na sljedećim lokalnim izborima. Pogotovu u našim krajevima gdje nitko normalan ne bi želio imati povrijeđenog i vrlo ljutitog Kešera na onoj drugoj strani, te kao takav vrlo lako može zadati ozbiljne probleme stranci na svom putu velikog povratka.
Za ovaj naš potkalnički kraj ostaje prava šteta što nemamo više niti jednog saborskog zastupnika, iako smo polagali velike nade u Kešera, Hrga ili Rajna. No, našom odlukom ili odlukama niti jedan nije uspio. Kakve će to ostaviti posljedice na razvoj prigorja još ne znamo.
Što i kako će biti ostaje nam da vidimo vrlo brzo, jer na Kešeru je sada da se dobro odmori i odluči hoće li rušiti stranku iznutra ili će poći nekim svojim novim putevima, a koliko to nije dobro za budućnost SDP-a Komadina uopće nije svjestan. (tik)

Pratite nas na društvenim mrežama!