Kandidati Restart koalicije u Križevcima naglasili važnost poljoprivrede

Na konferenciji za medije kandidati Restart koalicije u II. Izbornoj jedinici u Križevcima su govorili o značajnoj temi za ovaj kraj, a to je poljoprivreda.

“U županiji smo koja ima tri vrlo važne industrije za Hrvatsku: prehrambenu industriju “Podravku”, farmaceutsku industriju “Belupo” i građevinsku industriju, a to je “Radnik”, jedna od rijetkih građevinskih tvrtki koja je preživjela recesiju” – kazao je nositelj liste Rajko Ostojić koji je pozvao građane na izbore i glasovanje za njihovu listu.

Obratila se zatim Martina Grman Kizivat , četvrta na listi, koja je kazala da se u vrijeme korone dogodilo da su napokon poljoprivrednici došli u prvi plan.
“Predlažemo u vrijeme recesije, krize, korone da ćemo našim poljoprivrednicima pomoći kriznim mjerama, isplaćivanjem poticaja, smanjenjem PDV-a na repromaterijal sa 13 na 5 posto, prilagodit ćemo Zakon o poljoprivrednom zemljištu da bude transparentan s naglaskom na male i srednje OPG-ovce.”

Domagoj Prica, koji se nalazi na 14. mjestu u II.izbornoj jedinici, istakao je da je za svaku zemlju važno da ima izvor energije, hranu i vodu, pogotovo kada dođe kriza kakvu imamo sada.
“Vidimo koliko je važno da zemlja bude samodostatna i zato će cilj Restart koalicije sigurno biti jačanje hrvatske poljoprivrede, njeno povećanje kako bi osigurali naše građane i državu”.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, treći na listi, kazao je da danas nemamo jasnu poljoprivrednu politiku i da treba dati domaćim poljoprivrednicima šansu.
“Drago mi je da imamo listu sa jako dobrim kandidatima predvođenim prof. dr. Rajkom Ostojićem i na kojoj su zajedno gradonačelnik Križevaca i gradonačelnik Koprivnice. Ovo je velika prilika za našu županiju i mislim da u sinergiji možemo napraviti jako puno” – poručio je Mišel Jakšić.

Kao obiteljski poljoprivredni proizvođač govorio je Mario Martinčević:
“Poljoprivreda kao grana gospodarstva, a ne podcjenjujući ostale grane, se po mnogo čemu razlikuje od ostalih. Nazivamo je još proizvodnja pod vedrim nebom. Takva proizvodnja je grč i rizik s kojim svjesno žive naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Od negativnih utjecaja na proizvodnju najviše stradaju mikro i ili srednji poljoprivredni proizvođači i u svim slučajevima oni su najugroženiji. Volim reći da se veliki igrači uvijek snađu. Po svemu sudeći, sadašnja vlast se opredijelila za velike igrače jer su upravo oni najveći financijeri sadašnje politike i upravo oni uzmu do 80
posto poljoprivrednog poticaja” – kazao je Mario Martinčević i naveo primjere da za male i mikro poljoprivredne proizvođače vrijede ista pravila kao i za dionička društva. “Pravovremen i osiguran plasman daje ljudima određenu i prijeko potrebnu sigurnost” – kazao je Mario Martinčević te se osvrnuo i na projekt Agrocentra.

“Sve što nije dobro je moguće ispraviti ako postoji politička volja, naravno ako dođe do smjene vlasti, jer oni ne zastupaju mikro i srednja poljoprivredna gospodarstva. Da bi ostvarili projekt Agrocentra i ponudili sigurnost lokalnoj poljoprivredi, potrebno je imati politički ustrojenu vertikalu do državne razine. Iz tog razloga gradonačelnik Križevaca i ja
odabrali smo ovaj put jer uz potporu koju smo imali proteklih godina to nije bilo ostvarivo. Projekt Agrocentra je u visokoj fazi završetka i nužno treba potporu državne razine ” – rekao je zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i pozvao građane da glasuju za listu Restart koalicije, na kojoj je šesti gradonačelnik Mario Rajn.

Na kraju se obratio gradonačelnik Mario Rajn te kazao da je poljoprivreda tema bitna za Prigorje i Podravinu, za opstojnost naše zemlje.
“Naši mali proizvođači vape za jasnim smjernicama, za jasnom podrškom, za politikama koje nudi jedino Restart koalicija. Sinergija Koprivnice i Križevaca nužna je za razvitak ovog područja koje obiluje marljivim ljudima, stočarima, mljekarima koji, usprkos izrazito lošoj poljoprivrednoj politici prema mljekarstvu, i dalje hrane krave, i dalje prodaju mlijeko. Nužno je “Podravku” osvijestiti kao stratešku tvrtku, a naravno da nam je nužna i infrastruktura. Puno smo o tome govorili, a danas je tema poljoprivreda. Suverenitet države, opstojnost bazira se na hrani, vodi, energiji. Jedina jasna politika koja to zagovara na ovim izborima upravo je izborni program Restart koalicije. Zato smo ponosni članovi ove koalicije, zato idemo od ponedjeljka mijenjati Hrvatsku” – kazao je Mario Rajn uz poziv građanima da im daju podršku.

ji,hs/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!