Matura je završila. Zabilježena su 3 pozitivna maturanta, 39 je završilo u samoizolaciji, a 7 ih je varalo na ispitima

Današnjim ispitima iz informatike i povijesti, završen je ljetni ispitni rok ovogodišnje državne mature. Pisala se pod epidemiološkim mjerama posebno sročenim za polaganje ispita mature. Ispitima je pristupila 31.000 pristupnika, među njima i oko 6.000 pristupnika koji su srednjoškolsko obrazovanje završili prethodnih godina te oko 900 maturanata iz Bosne i Hercegovine koji svoje obrazovanje žele nastaviti na hrvatskim visokim učilištima. Tijekom četiri tjedna provedbe državne mature, ostvareno je 115.000 urednih pristupanja ispitima.

“Ako izuzmemo okolnosti, koje su u jednom trenutku bile prilično neizvjesne, s ponosom možemo zaključiti da je ovogodišnja matura provedena uspješno i bez ijednog incidenta. Uspješno smo organizirali pripremu i provedbu ispita pod posebnim epidemiološkim mjerama, omogućili pristupnicima iz BiH prelazak granice bez nužne samoizolacije, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo iznjedrilo je nova logistička i sigurnosna rješenja koje ćemo sljedeće godine uvesti kao dio redovne procedure”, istaknula je danas ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

NEKI VARALI, NEKI POSTALI COVID POZITIVNI

Kazala je i kako su u Centru, iako suočeni s izazovnom situacijom vezanom za epidemiju Covid-19 te potresom u Zagrebu, pokazali da postoji mogućnost brze prilagodbe izrazito kompleksnog obrazovnog sustava. Tijekom provedbe mature u ljetnome roku, zabilježena su i tri slučaja u kojima se utvrdila prisutnost Covid-19 kod maturanata. Uz to, još je 19 pristupnika maturi te 20 nastavnika tijekom provedbe ispita završilo u samoizolaciji.

Pitali smo u NCVVO-u što to konkretno znači. Kako su nam rekli, tijekom četiri tjedna provedbe mature zabilježena su tri slučaja Covid pozitivnih učenika neovisno od polaganja ispita. Napominju da pritom niti na jednome mjestu nisu imali proboje virusa u škole.

Inače, zabilježeni su i slučajevi varanja na ispitima, točnije, njih sedam. Ovim su pristupnicima ispiti poništeni zbog postupanja koje nije u skladu s pravilima državne mature i ispite će moći ponovno polagati na jesenskom roku. Jesenski rok čeka i Covid-19 pozitivne učenike, kao i one koji su tijekom mature bili u samoizolaciji. Iz NCVVO-a su se pohvalili i kako su posebnu pažnju posvetili uočavanju visokog stupnja usklađenosti odgovora tijekom procesa ocjenjivanja.

Zbog toga će 18 maturanata jedne srednje škole ponoviti ispite tijekom kojih će ih nadgledati zaposlenici NCVVO-a. Privremeni rezultati mature znat će se 13. srpnja, a konačna objava rezultata bit će 20. srpnja, nakon obrade pristiglih prigovora. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!