Na Oxfordu je razvijeno cjepivo protiv korone koje se pokazalo djelotvorno i sigurno za ljude

Velika Britanija već je naručila 100 milijuna doza cjepiva

ini se da je cjepivo protiv koronavirusa koje je razvilo Sveučilište u Oxfordu sigurno za ljude, te da aktivira imunološki sustav, javlja BBC u izvanrednoj vijesti.

„Ispitivanja u kojima je sudjelovalo oko 1077 osoba pokazala su da su sudionici u testiranju, zahvaljujući injekcijama cjepiva, proizvode antitijela i bijela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa“, piše portal britanske javne televizije.

UK NARUČILA 100 MILIJUNA DOZA

BBC dodaje kako je otkriće „vrlo obećavajuće“, ali i napominje kako je još uvijek prerano za ozbiljne procjene toga može li cjepivo pružiti zaštitu od novog koronavirusa. Traju dodatna, veća ispitivanja kojima bi to trebalo biti ustanovljeno. Usprkos tome, Velika Britanija već je naručila 100 milijuna doza cjepiva, piše BBC.

Cjepivo – nazvano ChAdOx1 nCoV-19 – stvoren je genskim inženjeringom, od izmijenjenog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanza. Virus je drastično izmijenjen, tako da ne može izazvati infekcije kod ljudi, čime je također učinjen sličnijim koronavirusu, objašnjava BBC. Znanstvenici su to postigli prebacivanjem genetskih uputa za koronavirusov protein spike, protein na ovojnici virusa koji služi za napad ljudske stanice, na cjepivo koje su razvili. Tako nastalo cjepivo sada nalikuje koronavirusu dovoljno da imunološki sustav može naučiti kako ga napasti.

BLAGE NUSPOJAVE

Iako nije bilo opasnih nuspojava cjepiva, oko 70 posto ispitanika u testiranju razvilo je vrućicu ili glavobolju. No, znanstvenici koji su cjepivo razvili i testirali napominju kako se takve nuspojave mogu jednostavno riješiti lako dostupnim lijekovima. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!