Ne zaboravite! Od danas u trgovinu samo s maskom

Od danas je obavezno nositi masku u zatvorenim prostorima, poput trgovina!

Kako tvrdi Hrvatska udruga bolničkih liječnika, ako i zaraženi i zdravi nose masku, onda je šansa za zarazu skroz minimalna.

Međutim, “caka” je u tome da maske u zatvorenim prostorima ili na otvorenim gdje se okuplja velik broj ljudi moraju nositi – svi.

Korištenje maski za lice ili medicinskih maski obavezno je za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima (ako su posjete dopuštene), za zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama, za zaposlenike u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka, a još od ranije i za vozače, zaposlenike i putnike u sredstvima javnog prometa. Također od danas se primjenjuje i „Odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19″.

Provjerili smo koliko košta jedna kutija maskica…

Pedeset komada kirurških maski zapada između 250 i 300 kuna pa je to popriličan iznos za jednu četveročlanu obitelj. Sasvim je dobra i ona platnena maska, ali opet svi u zatvorenim prostorima morali bi ih nositi. Dakle, trgovine, frizerski saloni, trgovački centri, prostorije javne uprave, policije, sudovi i naravno javni prijevoz.

Građani navode da im maske, ako ih nose cijeli dan, stvaraju i svojevrsno psihičko opterećenje, što zbog vrućine, što zbog pokrivanja lica na koje nisu navikli.

Maske bi trebali nositi svi, ali da ne viri nos izvan njih. Platnene možete sašiti sami, a već su se i u trgovinama sportske opreme pojavile platnene, poliesterske, višekratne maske (tri komada zapadaju oko 100 kuna) koje možete koristi jako dugo, samo ih treba redovito prati. No, pazite, nemojte je prati s ostalom odjećom u koju stavljate deterdžent i omekšivač jer vam to može iziritirati dišni sustav. Stavite je u toplu vodu, možete dodati malo sapunice, a poslije je detaljno isperite. Poželjno je staviti je sušiti na sunce.

Izvor: slobodnadalmacija.hr, šv

Pratite nas na društvenim mrežama!