Njemačka studija tvrdi da je umrlo pola pacijenata koji su bili na respiratorima zbog koronavirusa

Jedan od pet pacijenata koji su bili hospitalizirani u Njemačkoj zbog koronavirusa podlegao je bolesti, a stopa smrtnosti narasla je na 53 posto za one koji su dospjeli na respirator, pokazalo je istraživanje u srijedu. Podatke od ukupno 10 tisuća pacijenata koji su boravili u 930 njemačkih bolnica između 26. veljače i 19. travnja analizirala je njemačka interdisciplinarna udruga za intenzivnu skrb i hitnu medicinu, Tehničko sveučilište u Berlinu i podružnica zdravstvene osiguravateljske grupe AOK, WIdO.

Hospitalizirani muški pacijenti imali su veću stopu smrtnosti od žena, s 25 u odnosu na 19 posto. Stariji pacijenti bili su znatno ranjiviji te je 27 posto pacijenata u 70-ima umrlo, a 38 posto onih iznad 80 godina nije se uspjelo oporaviti. “Visoke stope smrtnosti očigledno pokazuju da je relativno velik broj pacijenata s vrlo ozbiljnim tijekom bolesti liječen u bolnicama”, rekao je Juergen Klauber, direktor WIdO-a.

MUŠKARCI DVOSTRUKO ČEŠĆE NA RESPIRATORU

“Takav ozbiljan tijek bolesti uglavnom je pogađao starije ljude i ljude čije je zdravlje već kompromitirano, no također se pojavljivao i kod mlađih pacijenata”, upozorio je, apelirajući na ljude da poduzmu mjere opreza kako bi se spriječile nove zaraze. Od 10.021 pacijenata, njih 1.727 ih je stavljeno na respirator. I dok su muškarci dvostruko češće stavljani na respirator, smrtnost je bila slično raspoređena među spolovima, donosi istraživanje.

Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana, s time da su oni koji nisu bili na respiratoru u bolnici boravili u prosjeku 12 dana, dok su oni koji su trebali pomoć s disanjem boravili i do 25 dana. Reinhard Busse, profesor zdravstvenog menadžmenta na Tehničkom sveučilištu u Berlinu, naglasio je da u prosjeku 100 hospitaliziranih pacijenata provede na respiratoru ukupno 240 dana.

VAŽNI PODACI ZA PRIPREMU PRED NOVI VAL PANDEMIJE

Ovo su važne brojke za pripremu za novi val pandemije. Međutim, ne predviđamo da će biti ikakvih problema s normalnim bolničkim krevetima, čak i s visokim brojem zaraženih, dodao je. Zahvaljujući decentraliziranom zdravstvenom sustavu, Njemačka je bila u mogućnosti značajno povećati svoje kapacitete kako bi liječila pacijente oboljele od covida-19, izbjegavajući scenarije poput onog u Italiji gdje su neke bolnice bile pretrpane iznenadnim porastom slučajeva.

Međutim, zdravstveni stručnjaci su upozorili protiv opuštanja, s time da je šef agencije za kontrolu bolesti RKI, Lothar Wieler, iznova upozoravao ljude da se drže higijenskih pravila poput socijalne distance ili nošenja maski. Uz turističku sezonu u punom zamahu, političari također tjeskobno promatraju kako se u proteklim tjednima broj zaraženih krenuo povećavati. Do srijede je Njemačka zabilježila ukupno 206.926 zaraženih te 9.128 umrlih slučajeva. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!