Obavljena žetva na pokusnom polju VGU u Križevcima

Kao kruna pokusa, čija je svrha i cilj pronaći najbolje smjese genotipova pšenice koje bi, uz stabilan prinos, osigurale i dobru kvalitetu, pod vodstvom profesorica visoke škole dr. sc. Vesne Samobor i dr. sc. Renate Erhatić, 08. srpnja 2020. na pokusnom polju Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima obavljena je žetva koju su, uz voditeljice pokusa, realizirali tehnički suradnik Krunoslav Hunjak, bacc. ing. agr. koji je upravljao kombajnom te studenti VGUK na stručnoj praksi Sara Bošnjak i Emanuel Tomak.

Svaka pokusna parcela je površine 5 metara kvadratnih. Prilikom žetve, uzorci sa svake parcele spremaju se zasebno te se svaki uzorak čisti i računa se prinos, hektolitarska masa, masa 1000 zrna i momentalna vlaga. Nakon toga analizom se određuju proteini i gluten kako bi se ustanovilo imaju li ove smjese smisla ili je bolje sijati svaku sortu zasebno.

Prema prvim pokazateljima ovo je jedan od puteva kojim se može osigurati kvantiteta i kvaliteta kod uzgoja pšenice, zaključila je dr. sc. Vesna Samobor, te najavila kako će nakon svega objaviti znanstveni rad kojim će se pokušati dokazati hipoteza da smjese doista daju bolje rezultate.

 Andreas Mađerić, ing. rač.

Pratite nas na društvenim mrežama!