Održana javna tribina "Ne želim biti rob(a)!" i završna konferencija projekta "Recimo NE trgovanju ljudima" GDCK Križevci

U sklopu projekta “Recimo NE trgovanju ljudima” Gradsko društvo Crvenog križa Križevci organiziralo je danas javnu tribinu i završnu konferenciju projekta. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nositelj je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci. Javnom tribinom i završnom konferencijom projekta obilježen je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Uvodno se obratila voditeljica projekata u GDCK Križevci Dora Vrhovec Golub:
“Trgovanje ljudima je globalni problem koji utječe na život i krši temeljna ljudska prava, integritet i zdravlje milijuna ljudi diljem svijeta. Nastaje kao posljedica loše gospodarske situacije u nekoj zemlji, neravnopravnosti spolova, socijalne isključenosti, nejednakosti, nemogućnosti zapošljavanja, ekonomske nejednakosti, korupcije, ali i ratova i velikih katastrofa” – kazala je Dora Vrhovec Golub.

Republika Hrvatska nije više većinom tranzitna država. Sve više postaje zemlja porijekla i destinacije za žrtve, naročito unutar regije. Unazad četiri godine utvrđen je podjednak broj identificiranih muških i ženskih žrtava trgovanja ljudima.
Predsjednica udruge HERA Križevci, vanjska izvoditeljica projektnih aktivnosti Marina Švagelj Jažić istakla je da su rizične skupine mlade nezaposlene osobe zbog potrage za boljim životom, poslom i želje za samostalnošću. Oni su laka meta za trgovinu ljudima, a ranjiva skupina su svakako i djeca.
“Koja se prava krše? Sloboda i dostojanstvo pojedinca, sloboda kretanja, pravo na odlučivanje i izbor, jednakost među ljudima, pravo na život, obrazovanje i zdravlje. Trgovci mogu biti apsolutno svi, često su to poznate, odnosno bliske osobe. Posljedice kod kaznenog djela trgovanja ljudima su emocionalne, psihičke posljedice kao i fizičke s teškim tjelesnim ozljedama. Važno je educirati roditelje, učitelje i druge stručnjake koji rade s djecom i mladima” – rekla je Marina Švagelj Jažić.

Socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Križevci Kristina Frtalić i također vanjska izvoditeljica projektnih aktivnosti u križevačkom Crvenom križu govorila je o programu pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima:

“Mi neposredno sudjelujemo kad se radi o zaštiti prava maloljetne djece. Oni su posebice u riziku kad govorimo o dijelu samih migranata. Na području Hrvatske su dva skloništa za žrtve trgovanja ljudima, za odrasle i za djecu. U dijelu projekta cilj je bio informirati što je to psihosocijalna podrška i pomoć samim žrtvama”- rekla je između ostalog Kristina Frtalić.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus zahvalila je svima na provođenju projekta koji bi trebao doprinijeti osvještavanju javnosti o postojanju ovog problema. Voditeljica projekata u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci Dora Vrhovec Golub upoznala je s provedbom aktivnosti projekta za učenike sedmih razreda osnovnih škola i trećih razreda srednjih škola te održavanjem radionica za roditelje čime je obuhvaćeno 75-tero roditelja i oko 200 djece.

Pomoć i zaštitu žrtvama trgovanja ljudima pruža Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, MUP, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva, Crveni križ, OCD-a – Petra mreža i mobilni timovi.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!