Održana konferencija i okrugli stol projekta "Mladi kao socijalni kapital" – kojeg je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima održana je danas konferencija i okrugli stol projekta “Mladi kao socijalni kapital” . Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, a provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je predstavila voditeljica i koordinatorica projekata u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci Dora Vrhovec Golub, a okrugli stol je održan s ciljem osiguranja optimalnih razvojnih uvjeta, podrške i informacija mladima u lokalnoj zajednici kako bi ih se osposobilo i potaknulo na samozapošljavanje, ali i upoznalo s pojmom društvenog poduzetništva u cilju razvoja i porasta socijalnog kapitala među njima.
Ciljevi projekta su osposobljavanje i educiranje mladih za pokretanje vlastitog posla, promicanje (društvenog) poduzetništva, potaknuti mlade za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina, podići razinu informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima u lokalnoj zajednici te promocija volonterstva. Aktivnosti projekta su edukacije za mlade, radionice za mlade i predavanja za građane.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus izvijestila je najprije o brojnim projektima koje je posljednjih godina, a posebno i u ovoj godini, provodio križevački Crveni križ koji obuhvaća i mlade i starije osobe, a posebno su aktivni volonteri. Osvrnula se i na pružanje pomoći potrebitima u dostavi lijekova i namirnica i obilaske u vrijeme korone. Voditeljica provedbe projekata GDCK Križevci Dora Vrhovec Golub u prezentaciji je prikazala koji se sve projekti provode.

Na okruglom stolu govorili su Ivan Biškup, pročelnik za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu u Gradu Križevcima, Tihomir Hodak, direktor poslovnog razvoja i član uprave tvrtke Codel d.o.o., Antonio Sirovec, predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca, Alemka Lončar, direktorica čokolaterije Hedona i Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.
Govorili su o poduzetništvu, društvenom poduzetništvu i važnosti poticanja mladih na (društveno) poduzetništvo iz svog djelokruga rada.
Istaknuti su primjeri poduzetništva u društvenom poduzeću Hedona koje je prepoznatljivo u Hrvatskoj, ali i šire, te primjer dobre prakse iz Crvenog križa Vrbovec u sklopu projekta “Probudi kreativnost” osnivanjem društvenog poduzeća prikupljanja tekstila za udomljene korisnike.

Mladi su pokretač društvenih promjena, rečeno je na okruglom stolu, i važno ih je poticati na preuzimanje inicijative, organiziranje i reorganiziranje društvenih i ekonomskih mehanizama i resursa u praktičnom smjeru te prihvaćanje rizika ili nauspjeha, a sve u cilju razvijanja socijalnog kapitala u lokalnoj zajednici.

I ovaj projekt će zasigurno biti vrlo uspješno proveden i doprinijeti važnosti poticanja (društvenog) poduzetništva u lokalnoj zajednici.

ji/radiokrizevci. hr

Pratite nas na društvenim mrežama!