Održana završna konferencija projekta "Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja" – poslodavci, zaposlite osobe s invaliditetom, vrijedni su, mogu i žele raditi

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković  održana je završna konferencija projekta “Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja”. Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom Križevci, a partner Centar za socijalnu skrb Križevci.

Ukupna vrijednost projekta je 516.702 kune i financiran je od strane Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Trajanje projekta je 24 mjeseca. Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Petar Gatarić  kazao je da su osobe s invaliditetom jedna od skupina kojima je otežan pristup tržištu rada. Razlog tome nije samo njihova invalidnost, nego i nedostatak informiranosti i niska razina svijesti javnosti o tom problemu, kao i nedovoljne mogućnosti školovanja.

“Ovim projektom omogućili smo osobama s invaliditetom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi stjecanje novih kompetencija za tržište rada, osnaživanje za tržište rada i traženje posla putem motivacijskih radionica, izdavanje odgovarajućih priručnika za osobe s invaliditetom i poslodavce te osposobljavanje za rad na računalima , informatičko opismenjavanje za ECDL kako bi ciljne skupine projekta imale jednu dodatno važnu kompetenciju za tržište rada. Promovirali smo jednake mogućnosti osoba s invaliditetom i prednosti njihovog zapošljavanja” – rekao je Petar Gatarić i naglasio vrlo uspješno zapošljavanje osoba s invaliditetom u socijalnom poduzeću Hedona.

“Već je javnosti poznat i prepoznat naš projekt čokolaterije Cris iz 2012. godine čiji je osnovni cilj bio zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tvrtka Hedona osnovana je 2013. godine, a Udruga osoba s invaliditetom je 100-postotni vlasnik tvrtke. U početku je bilo zaposleno 6 radnika, od kojih 4 osobe s invaliditetom. Sada je zaposleno 18 radnika, od toga 9 osoba s invaliditetom” – podsjetio je Petar Gatarić te upoznao prisutne i s velikom nagradom i priznanjem koje je Hedona dobila od Razvojne agencije Vijeća Europe. 

O projektu je govorila  voditeljica projekta Ivana Hrg Matušin koja je istakla da se njime osobama s invaliditetom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućuje da imaju nove kompetencije za tržište rada te da budu osnaženi za tržište rada i aktivno traženje posla putem motivacijskih radionica.

“Osim provođenja informatičkog opismenjavanja za ECDL, održane su i dvije tematske radionice : za osnaživanje za tržište rada pod stručnim vodstvom Ankice Ivančan, prof. , socijalnog pedagoga i rehabilitatora i ukupno je održano 36 takvih radionica kroz 18 mjeseci. Tematske radionice s područja socijalnih i komunikacijskih vještina, odnosno profesionalnog razvoja održane su pod stručnim vodstvom prof. psihologije Sanele Štubelj. Održano je 18 radionica kroz 18 mjeseci. 

Poseban naglasak slijedećih godina bit će stavljen na osiguravanje dovoljnih promotivnih aktivnosti za podizanje svijesti javnosti. UIK Križevci nastavljat će se javljati na natječaje i pozive objavljene od nacionalnih i europskih institucija koje se bave osnaživanjem i uključivanjem u rad osoba s invaliditetom. Uvjereni smo da smo ovim projektom poboljšali situaciju u kojoj se nalaze nezaposlene osobe s invaliditetom kao i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi” –  kazala je voditeljica projekta Ivana Hrg Matušin.

Partner u projektu je Centar za socijalnu skrb Križevci pa je ravnateljica Sanja Jakopović istakla da je uloga partnera motiviranje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su u njihovoj evidenciji za uključenje u projekt. Naglasila je da u našoj sredini nedostaje neki vid organiziranog stanovanja za korisnike, kao što je stambena zajednica.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel pohvalio je provođenje ovog, kao i drugih projekata Udruge osoba s invaliditetom Križevci, i poželio da i slijedećih godina postižu izvrsne rezultate.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci Vesna Kuterovac čestitala je na provedenom projektu i poželjela puno uspjeha.

“Mi kao Zavod za zapošljavanje pratimo rad Udruge osoba s invaliditetom Križevci, sudjelujemo u kreiranju programa javnih radova. Nadamo se da će tako biti i u ovoj godini, javni radovi bi se ubrzo trebali pokrenuti”.

Prof. Ana Ivančan i prof. Sanela Štubelj vodile su radionice za polaznike projekta  i naglasile koliko je takav vid rada s polaznicima bio potreban i na površinu je izvukao njihove sposobnosti, skrivene talente i motivaciju za rad. Predavač Dino Kurelović čestitao je na odrađenom projektu, posebno što su polaznici uspješno savladali informatičko opismenjavanje.

Jedan od osnivača Udruge osoba s invaliditetom Križevci Branko Hrg naglasio je što je sve UIK Križevci postigla kroz ovo vrijeme :

“Dokaz je da osobe s invaliditetom itekako mogu napraviti strašno puno.

U zajednicama diljem Hrvatske nema primjera osnivanja jedne ovakve tvrtke kao što je Hedona, nema primjera ovakvog zapošljavanja na konkretnom  tržištu rada, a sve su to osmislile osobe s invaliditetom. To neka vam bude motivacija, hrabrost i pričajte o tome. Na taj način ćemo postići veću senzibilizaciju društva. Samo na konkretnim primjerima možemo napraviti mnoge stvari” – kazao je Branko Hrg i čestitao na projektu i dobivanju nagrade Hedoni. 

Polaznici su izrazili zadovoljstvo što su bili sudionici projekta, informatički se osposobljavali, bili na radionicama komunikacije i socijalizacije te što su neki od njih već imali priliku dobiti zaposlenje, kao što je to slučaj u Hedoni. Ostali očekuju zaposlenje, želja im je da poslodavci prepoznaju njihovu vrijednost i marljivost i pruže im priliku da to dokažu na radnom mjestu.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!