Otvorena izložba Hlebinska škola u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci

Nakon prošlogodišnjeg izleta do mora, ove je godine Gradski muzej Križevci u Likovnoj galeriji ugostio izložbu Hlebinska škola kakva je prošle godine predstavljena u Pomorskom muzeju u Orebiću. Izložba je sinoć otvorena u sklopu Drugog križevačkog likovnog ljeta Gradskog muzeja Križevci . Na inicijativu ravnateljice križevačkog muzeja Tee Hatadi, izložba putem 33 umjetnine prezentira velikane Hlebinske škole, počevši od autora 1. generacije (Ivan Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz), 2. generacije (Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek…), 3. generacije (Ivan Lacković-Croata, Franjo Vujčec, Stjepan Večenaj…) te kipare (Mato Generalić, Dragica Belković, Bara Mustafa…), uz mali odmak prema stvaralaštvu autsajdera (Ana Matina, Drago Jurak, Mara Puškarić Petras). Ova suradnja prilika je za još jedno uspješno međumuzejsko povezivanje, ali i povezivanje (naivne) umjetnosti i nove publike. Poznato je kako je pritom posebno značajna grupa Zemlja, a jedan od njenih aktivnih članova bio je Marijan Detoni, rođeni Križevčanin koji dokazuje kako je Zemlja okupljala slikare, kipare, arhitekte – umjetnike različitih usmjerenja i geografskih područja, ali s jasno izraženom vrsnoćom i kvalitetom rada. Ova izložba planirana je na sličnim temeljima – kako bi obnovila, potaknula, podsjetila, učvrstila ili nanovo stvorila veze između dva susjedna grada i dvije djelovanjem bliske institucije.

Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevci. (Gradski muzej Križevci).

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi podsjetila je na sve sadržaje Drugog križevačkog likovnog ljeta, održavanje gotovo svakodnevnih pop up izložbi u prijepodnevnim satima tijekom srpnja, čime je ispunjeno vrijeme u ovom ljetnom mjesecu i predstavljeni brojni umjetnici. Zahvalila je također svima koji su se uključili u Drugo križevačko likovno ljeto, sudionicima, publici i medijima koji su pratili sadržaje.

U ime Grada Križevaca predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović izrazio je zadovoljstvo što se ovakva jedna vrijedna izložba, kao što je Hlebinska škola, održava u Križevcima i što su dva muzeja – križevački i koprivnički povezani u svom radu i nastojanju da posjetiteljima omoguće uvid u ova djela.

Kustosica u Muzeju grada Koprivnice i autorica predgovora u katalogu za Hlebinsku školu Helena Kušenić, kazala je kako je na suradnji i međusobnoj razmjeni znanja i inspiracija formirana, uz posredstvo Krste Hegedušića, tzv. Hlebinska škola. Osvrnula se na izložena djela vrsnih slikara i kipara naivne umjetnosti i, kako je kazala, upravo umrežavanje, pretapanje i interakcija dva naizgled nespojiva svijeta – akademskog svijeta umjetnika i talentiranih seljaka – doprinijelo je nastanku Hlebinske škole i hrvatske naivne umjetnosti koja je danas (pre)poznata i priznata diljem svijeta.

Izložba se može razgledati do 28. kolovoza svaki radni dan od 10 do 13 sati i subotom od 10 do 12 sati, kao i u poslijepodnevnim satima uz prethodnu najavu.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!