Parlamentarni izbori 2020. potpuno drukčiji od svih dosadašnjih

U nedjelju 5. srpnja biramo zastupnike za deseti saziv Hrvatskog sabora. Ovi izbori bit će potpuno drukčiji od svih dosadašnjih jer se održavaju uz posebne epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa. Između ostaloga, svim biračima preporuča se da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za COVID-19, preporučuje se da se jave telefonom nadležnom liječniku- navodi Državno izborno povjerenstvo u tehničkim uputama koje je pripremilo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.


Iako su ustavni stručnjaci, političari i nevladine organizacije ovih dana upozorile da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, DIP odluku nije promijenio pozivajući se na zaštitu zdravlja. Biračima kojima je dijagnosticirana zaraza neće se moći osigurati glasanje jer im je izrečena mjera izolacije, što se odnosi na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a koja uključuje i zabranu kontakata s drugim osobama, što su i birački odbori- rekao nam je predsjednik gradskog izbornog povjerenstva Marijan Vrbančić.


Osobe koje su nepokretne ili su u samoizolaciji mogu ostvariti svoje biračko
pravo ako se jave nadležnom gradskom izbornom povjerenstvu. Dva člana biračkog odbora doći pred ulazna vrata osoba koje su se javile
povjerenstvu do 12 sati u nedjelju. Oni koji su u samoizolaciji pri tom obavezno moraju imati masku i zaštitne rukavice- objasnio je Vrbančić.

Članovi biračkih odbora nosit će maske i zaštitne rukavice cijelo vrijeme dok su na biračkom mjestu, a građani obavezno moraju dezinficirati ruke pri ulazu i paziti na međusobnu udaljenost. Nošenje maski i rukavica, kao i olovaka kojima će zaokružiti željene kandidate i liste, za građane je preporučeno, ali nije obavezno. Građani naše, II. Izborne jedinice, u nedjelju će birati kandidate s 19 ponuđenih stranačkih, koalicijskih i nezavisnih lista.


S. Novosel

Pratite nas na društvenim mrežama!