Peović ima spas za radnike Megglea. HBOR neka da novac, a radnici odaberu kako će voditi firmu

Vijest da će tvrtka Meggle do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika, jučer je bila glavna vijest u zemlji. Osim radnika koji su izravno zaposleni u mljekari, u pitanje dolazi i sudbina kooperanata i dobavljača sirovina, pa bi na kraju zbog odlaska Megglea moglo stradati znatno više ljudi. Na odluku o gašenju proizvodnje burno je reagiralo nekoliko hrvatskih političara.

Prvi je bio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je poslao priopćenje u kojem upravi Megglea prigovara inertnost, kao i to što ga nisu unaprijed obavijestili da se spremaju na taj potez, te ih je pozvao na sastanak, kako bi razgovarali što i kako dalje. Anušić se posebno razbjesnio kada je čuo da se proizvodnja iz Osijeka seli u Bihać i Kragujevac. Zbog tog je detalja župan Osječko-baranjske županije prehrambenoj multinacionalki počeo prijetiti „pritiskom“. Nije objasnio što bi on tu točno učinio.

PEOVIĆ IMA PLAN

Najava da Meggle odlazi iz Hrvatske naljutila je i Marijanu Petir. Ona je takvu odluku proglasila nemoralnom, i zatražila „oštru i žurnu reakciju“. Pri tome nije pojasnila tko bi trebao reagirati, i na koji način. „Krajnje je neprihvatljivo i nemoralno pod krinkom #COVID19 krize provoditi restrukturiranja i otpuštati radnike u Hrvatskoj, a potom svoju proizvodnju seliti u BiH i Srbiju. Smatram da je potrebna žurna i oštra reakcija na najavu tvrtke Meggle Hrvatska da će restrukturirati poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika“, objavila je bivša HSS-ovka na Twitteru.

Ljutitim reakcijama političara desne provenijencije na kraju se pridružila i Katarina Peović iz Radničke Fronte. Ona se suzdržala od prijetnji, umjesto toga ponudivši plan kako bi se proizvodnja mogla nastaviti. Peović je svoj prijedlog javno uputila HDZ-u. „Ako je HDZ-u zaista stalo do 160 radnika Meggle-a i domaće proizvodnje mlijeka neka beskamatnim kreditom HBOR-a osiguraju financiranje i sve logističke uvjete za nastavak proizvodnje, a radnici da izaberu upravljački model. Ili je bolje da sve propadne pa da mlijeko samo uvozimo?“, napisala je nova saborska zastupnica. (telegram.hr) (radnička fronta)

Pratite nas na društvenim mrežama!