Plenković dobio mandat za sastavljanje Vlade, bit će 16 ministarstava

Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović danas su se sastali na Pantovčaku, gdje je premijer Milanoviću predao 76 potpisa saborskih zastupnika kojima jamči da ima većinu za sastavljanje vlade. Dvojica visokih dužnosnika razgovor su obavili iza zatvorenih vrata, nakon čega su izašli pred novinare. Javnosti se prvi obratio Zoran Milanović.

„Odluku o dodjelu mandata sam Plenkoviću predao u uredu da izbjegnemo ceremonijalnost. Želim mu sve najbolje. Broj potpisa koje sam vidio je 76. nadam se da će svi biti zdravi, i da ćete moći normalno raditi. U kompliciranim smo vremenima. Ova godina će završiti gospodarskim padom, ali nadam se da nas iduće godine čeka gospodarski rast“, kratko je rekao Milanović.

IMAT ĆEMO 16 MINISTARSTAVA

Riječ je potom preuzeo Plenković, koji je zahvalio svim partnerima koji su mu pomogli da dođe do pobjede na izborima. “Pred Hrvatskom su brojni zahtjevni izazovi, politički, financijski i javno-zdravstveni. Idućeg tjedna, 22. srpnja, bit će sazvan Sabor. Tada ćemo predstaviti i novu Vladu, ali strukturu novih ministarstava reći ću sada. Imena novih ministara objavit ćemo u ponedjeljak”, kazao je Plenković, koji je potom predstavio strukture nove vlade.

„Smanjenje broja ministarstva najavio sam i u izbornoj kampanji. Mislim da je vlada s manjim brojem članova jednostavnija za upravljanje. Bit će manje dužnosnika, znate da će pomoćnici ministara biti transformirani u ravnatelje, više neće biti dužnosnici“, kazao je Plenković. „Ako će premijeru biti lakše raditi, to je njegovo pravo“, rekao je Milanović o temi smanjivanja vlade.

Na pitanje hoćemo li i dalje gledati tvrdu kohabitaciju premijera i predsjednika, Milanović je rekao da su sukobi izbijali oko simboličkih manifestacija. „Ja sam skoro sve mjere vlade, koje su zbog krize bile iznuđene, podržao. Nismo se slagali oko nekih simboličkih manifestacija. Moji stavovi su tu poznati i neće se mijenjati. Nastavit ću tako raditi i dalje“, kazao je predsjednik.

ŠTO S POZDRAVOM ZA DOM SPREMNI?

Novinare je zanimalo hoće li se sada riješiti pitanje pozdrava Za dom spremni. „To pitanje je regulirano zakonima i presudama raznih sudova. Moja želja, kao predsjednika HDZ-a, je da svi manjinski zastupnici podrže vladu. Mi smo mogli razgovarati i s nekim drugim partnerima, ali to smo ostavili za druga izborna vremena zbog toga što su se ti potencijalni partneri ponašali na neprihvatljiv način, ucjenjujući oko toga tko će voditi vladu. Oni koji žele podržavati pojedine zakonske prijedloge, to mogu činiti samoinicijativno“, kazao je Plenković

„Ovo s manjinama je primjer dobre prakse. To nije samo simbolička stvar. To Hrvatsku kao društvo razlikuje od dosta njezinih susjeda“, dometnuo je Milanović. „Što se tiče ZDS, pitanje je hoćemo li taj urlik tretirati kao remećenje javnog reda i mira, ili kao govor mržnje. To je govor mržnje, koji je na sramotu hrvatskom narodu i državi. Nisam čovjek koji voli zabrane i sankcije, ali ovdje drugoga nema. Potrebna je vrlo blaga kazna, kako bi na onome tko to učini ostao biljeg. To je moje mišljenje, ali neću vršiti pritisak zbog toga“, dodao je predsjednik RH.

ZAGREB JE BIO ZAPUŠTEN

Novinari su pitali što će biti s obnovom Zagreba od posljedica potresa. „Zakon o Gradu Zagrebu se ne mora tako zvati, ali jasno je što je njegova intencija. I prije ovog potresa Zagreb je bio najzapušteniji srednjoeuropski grad. Ovo je prilika da se sve što čini urbano-povijesnu jezgru, koja se na uštrb novih naselja od 1945. zapuštala, sad sredi“, kazao je Milanović.

“Na zakonu se intenzivno radilo, usuglašen je, kolege će na njemu raditi i tijekom sljedećeg tjedna. Moja politika kao rođenog Zagrepčanina je napraviti sustavan i mudar zakonski okvir, na način da se postupno osiguravaju sredstva iz europskih fondova. To nije posao koji će završiti u jednoj godini. Trajat će dugo, mora u sebi imati ne samo povratak u prijašnje stanje, nego i zaštitu od potresa. Oštećeno je oko 25 tisuća objekata, tako da tu nema jednostavnog rješenja. Zato smo išli na javnu raspravu. To je politički prioritet, i bit će jedna od pet prvih stvari koje ćemo napraviti”, kazao je Plenković.

MILANOVIĆ NE PREDLAŽE IZVANREDNO STANJE

Je li 76 ruku dovoljno za ostati na vlasti četiri godine, pitali su novinari. „Mislim da je. Ja sam imao sreću da iz sukna koje sam dobio, 950 tisuća glasova, mogu krojiti do kraja mandata. Oni koji u buduće odluče podržavati vladu, očekujem da to kvalitetno obrazlože, s obzirom na te mikrotraume koje smo doživjeli s pretrčavanjima i preletavanjima. Dakle, svatko tko se na to odluči morat će odgovoriti na više od jednog pitanja“, kazao je Milanović.

Predsjednik je dodao kako treba mijenjati Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, i sugerirao da bi Vlada trebala predložiti određenu razinu suspenzije ljudskih prava u slučajevima nepogoda poput koronavirusa. „Očekujem da dvotrećinska većina za to u Saboru postoji. To će nam dati čišći pravni okvir“, objasnio je predsjednik. „Ne predlažem proglašavanje izvanrednog stanja“, pojasnio je Milanović.

OSIGURANO 6 MILIJARDI KUNA ZA PLAĆE

„Mi imamo veliko iskustvo različitih situacija. Najvažnije je očuvati javno zdravstvo i omogućiti ekonomiju i kretanje ljudi, turizam. Najvažnija poruka je osobna odgovornost svakoga od nas“, dodao je Plenković na temu zakonske regulacije protuepidemijskih mjera. Premijer je na kraju odgovorio i na pitanje o stanju državnih financija.

Plenković je kazao da je stanje u državnoj blagajni dobro, usprkos krizi izazvanoj pandemijom. „Osigurali smo već šest milijardi kuna za plaće u privatnom sektoru, to je potez bez presedana ali nužan. Imamo i nove mjere. Što se tiče financiranja, mi smo izlazili i pred domaća i pred strana financijska tržišta, i naši krediti i obveznice su bili pod najboljim uvjetima, imali smo najniže kamate. Mi ćemo naravno kad se oformi nova vlada prilagoditi neke stavke proračuna. Krenut ćemo u određena porezna rasterećenja. Hrvatska ide prema eurozoni, ja očekujem da ćemo mi to ostvariti do kraja mandata. to je stvar povjerenja, agencije su nam zadržale kreditni rejting”, odgovorio je premijer. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!