Plenković kaže da ima većinu: ‘Zagarantirano je 76 potpisa’

Pobjednik na jučer održanim parlamentarnim izborima i gotovo sigurno budući premijer Andrej Plenković danas je za N1 televiziju kratko komentirao kako napreduju pregovori oko okupljanja saborske većine. Plenković se reporterki Ivi Puljić Šego pohvalio kako su dosadašnji partneri njegove vlade izrazili želju za nastavkom suradnje, i kako je većina osigurana.

„Najprije smo razgovarali s ljudima kojima smo već surađivali. Proizlazi spremnost za nastavak suradnje. To su bile preliminarne konzultacije, nije to fiksni dogovor parlamentarne većine. 76 potpisa je zagarantirano. Prvo ćemo analizirati stvari, ali stvari su jasne. Nemamo vremena za čekanje, moramo što prije formirati novi saziv Sabora i novu Vladu”, rekao je Plenković.

ČAČIĆ, HNS I MANJINCI SU UZ PLENKOVIĆA

Isto je nešto ranije na Twitteru objavio glasnogovornik Vlade Marko Milić. “Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković“, napisao je Milić malo prije 13 sati.

Radimir Čačić, šef Reformista koji raspolažu jednim saborskim mandatom, već je najavio da će se bez problema dogovoriti s Plenkovićem. Čačić smatra da isto vrijedi i za jedinog zastupnika HNS-a, Predraga ŠtromaraMilorad Pupovac, koji raspolaže s tri mandata srpske manjine također je spomenuo kako se sastao s Plenkovićem, i kako smatra da će lako postići dogovor o nastavku suradnje.

I predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je da će podržati HDZ-ovu vladu ako se ona neće sastavljati pomoću ekstremne desnice i Domovinskog pokreta, te da Plenković ima njegovu podršku za kandidaturu. S osam manjinaca, 66 HDZ-ovih mandata, jednim Reformista i jednim HNS-a, dolazimo do 76 zastupnika koliko je Plenkoviću potrebno da bi mu predsjednik Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje Vlade. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!