Pravobraniteljica upozorila da korisnici domova za starije zbog korone žive u nehumanim uvjetima

Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak upozorila je u utorak na potrebu da se u okolnostima “novog normalnog” i korisnicima smještaja u domovima za starije i nemoćne omogući sloboda kretanja poručivši kako je nehumano očekivati da žive u izolaciji do daljnjeg.

Aktualne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ) koje su na snazi od sredine ožujka do danas, uz kratki 20-dnevni period relaksacije mjera u lipnju, predviđaju apsolutnu i beziznimnu zabranu napuštanja kruga ustanove za sve korisnike smještaja, kako stacionarnog tako i stambenog dijela doma, navodi u priopćenju pravobraniteljica Slonjšak.

Ističe i da je prema uputama HZJZ-a sav teret sprječavanja prijenosa virusa nametnut isključivo korisnicima domova za starije.

UPOZORAVA NA POVREDE TEMELJNIH LJUDSKIH PRAVA

Od svibnja, kaže, upozorava nadležna tijela na višestruke povrede temeljnih ljudskih prava korisnika domskog smještaja i prati javne istupe korisnike domova “koji se pritužuju da im se ograničenjem slobode kretanja u posljednja četiri mjeseca uskraćuje temeljno ljudsko pravo, narušava mentalno i fizičko zdravlje, te da tako strogu izolaciju psihički jako teško podnose”.

Upozorila je i na to da zaposlenici tih ustanova izvan radnog vremena, bez ograničenja i kontrole odlaze na potencijalno rizična mjesta za zarazu.

“Postavlja se stoga pitanje zašto se iste mjere zaštite koje se provode prema zaposlenicima svakodnevno mjerenje temperature kod kuće i pri dolasku na posao, periodično testiranje, održavanje fizičke udaljenosti, te korištenje zaštitnih maski i navlaka za obuću, ne bi mogle provoditi i prema pojedinim korisnicima koji to zatraže”, tvrdi Slošnjak.

NEHUMANO OČEKIVATI DA ŽIVE U IZOLACIJI

Nehumano je, ističe, očekivati da svi korisnici domskog smještaja do daljnjeg žive u izolaciji, dok se vanjski svijet privikava na suživot s virusom.

U postojećim uvjetima “novog normalnog” neophodno je, kaže, da epidemiološka služba pronađe odgovarajuća rješenja kojima bi se omogućilo korisnicima domova, a posebno korisnicima stambenog dijela smještaja, da uz provođenje svih propisanih mjera predviđenih za zaposlenike, i po potrebi dodatnih mjera, ostvare slobodu kretanja izvan kruga ustanove.

“Iako svjesni da aktualna epidemiološka situacija predstavlja veliki izazov i odgovornost za tijela državne vlasti i odgovorne osobe u ustanovama socijalne skrbi, zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda ne smije se bezrezervno isključiti bez prethodnog podrobnog preispitivanja drugih manje otegotnih mogućnosti u svrhu ostvarenja istog cilja”, zaključila je pravobraniteljica. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!