Presica Nacionalnog stožera: Donesena nova odluka oko nošenja maski

14 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj. Prema podacima s presice, u posljednja 24 sata potvrđena su 92 nova slučaja zaraze. „Imamo 92 nova slučaja. Aktivno oboljelih je 1204. Oporavljeno je 2639 osoba“, rekla je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak priznao je da je broj zaraženih danas nešto viši nego prethodnih dana, rekavši da je najveći razlog za to porast broja oboljelih u karlovačkoj županiji. “Vezano za češke turiste, za koje je objavljeno da su zaraženi u Hrvatskoj: mi smo uputili upit češkim zdravstvenim institucijama, no još uvijek nisu odgovorili”, rekao je Capak.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnji poslova, kazao je da je donesena dopuna Odluke o nošenju maski za lice. „Dodano je da maske moraju nositi zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, kao i zaposlenici u uslužnim djelatnostima koji imaju bliski kontakt s korisnicima“, kazao je Trut.

IMA ZARAŽENIH TURISTA

Na opsežno pitanje o cijeni i dobavljačima testova odogovorio je ravnatelj HZJZ-a. „Što se tiče cijena, ona je donesena u dogovoru s HZZO-om. U trenutku kada se test postavljao u Infektivnoj klinici, to je bio jedan od prvih testova u ovom dijelu Europe. Imali smo cijene formirane za druge virusne pretrage, pa se za dva antigena dogovorila cijena od dva puta po sto eura, odnosno 1500 kn. Naša je procjena da će cijena uskoro biti puno niža. U petak je sastanak ekspertne skupine“, odgovorio je Capak.

Capak je odgovorio i na pitanje o zaraženim turistima u Hrvatskoj. „Imamo 15 danskih turista u jednom lječilištu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedan je pozitivan, i on ostaje u samoizolaciji, a ostali bi se htjeli vratiti kući. Imamo švicarsku obitelj koja se zarazila u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obavijest smo iz Švicarske dobili danas, pa još nismo kontaktirali s njima“, kazao je.

NEMA LIJEČNIKA NA OTOCIMA

Grba Bujević odgovorila je na pitanje o manjku liječnika na Murteru, kao i na nekim drugim jadranskim otocima. “Otok Murter nije ostao bez tima, tamo je Tim 2. Na Murteru je proveden natječaj u nekoliko navrata, ali se nitko nije javio. Ako netko od liječnika ima volje tamo provesti godišnji odmor radeći usput, neka se javi i bit će primljen”, kazala je Maja Grba Bujević.

Šefica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić, odgovorila je na pitanje o simtomatologiji koronavirusa. „Ovisno o starosti pacijenta i godišnjem dobu, simptomi mogu varirati. Simptomatologija i dalje uključuje simptome koji su klasični za koronavirus. Moramo provesti jasnu usporedbu i analizu bolesnika kako bismo znali točno koji su simptomi karakteristični za koje pacijente.

Treba biti svjestan da i mlađi mogu oboljeti, 5-6 mlađih ima teže oblike. Jedna osoba je stara 16 godina, imamo neke do 45 godina koje su kandidati za respirator. Nekakve pridružene bolesti također su rizik, pretilost je jedan od rizičnih faktora“, kazala je Markotić, dodavši da ne zna kada će analize biti završene. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!