[PUTOPIS BY LEA BIJAČ] VIJETNAM I KAMBODŽA Od Koprivnice do svjetskog čuda prirode (9.)

Zaljev Ha Long jedno je od sedam svjetskih čuda prirode, sačinjen od oko dvije tisuće otoka i
otočića vapnenačkog krša. Uslijed djelovanja vlažne tropske klime, evolucija tog krajolika i
stvaranje njegovih geomorfoloških tvorevina trajala je 20 milijuna godina.

Kao s dječjim nestrpljenjem na božićno jutro, i mi smo dočekali svoj poklon. Jutarnja higijena i doručak nikad nisu bili brži, jer, konačno, došao je i naš najiščekivaniji vijetnamski san – putujemo prema zaljevu Ha Long, toliko željenom i toliko puta s uzdasima oduševljenja viđenim blistavim, sunčanim i moćnim na fotografijama. Čak je i osjećaj pred sam polazak bio ekstatičan, jer kad se sljedeći put vratimo u naše krevete, bit ćemo okupani mirisima Ha Longa i nitko nam ih nikad više neće moći oduzeti. 

Zaljev Ha Long jedno je od čuda prirode, sačinjen od oko dvije tisuće otoka i otočića vapnenačkog krša. Uslijed djelovanja vlažne tropske klime, evolucija tog krajolika i stvaranje njegovih geomorfoloških tvorevina trajala je 20 milijuna godina. Geomorfološke tvorevine uključuju skupine kupastih vrhova i djelovanjem mora oblikovane izolirane tornjeve. Manji tornjevi imaju oštre litice visoke i stotinjak metara, i otkidanjem kamenja i vapnenačkih ploča i dan danas se mijenjaju. Tu je i nekoliko vrsta špilja, podzemne, otvori na površini mora i pomorski usjeci nastali djelovanjem valova na visini mora. Tko se cijeloj toj fascinantnoj kombinaciji ne bi radovao?

Kako bismo došli do Ha Longa, morali smo proći nekoliko stotina kilometara našim dobrim starim kombijem. Na pauzi, dok su se ostali u trgovini i „farmi“ bisera divili svježim biserima koji su navodno krasili vratove modnih ikona od Grace Kelly do Michelle Obame, mi smo s druge strane ceste radije gacali rižinim poljima i dobrano se uprljali, ostavši iznenađeni na kolikoj se količini vode ona zapravo nalaze. „Idemo, idemo!“ požurivao nas je Raymond jer su krstarenja zaljevom unaprijed dogovorena i za njih odgovorni relativno se strogo drže rasporeda. Dok su neke gospođe iz grupe kao suvenir ponijele biserne naušnice, mi smo s punim srcem i malo gnušanja gledali u svoju blatnu obuću. 

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0637.jpg

U mokrom i blatom rižinom polju // Foto: Zoran Bijač

S nevjericom smo zurili ispred i iznad sebe. Suncem okupani Ha Long s fotografija bio je sve samo ne to. Realnost su bili sivilo i tmurni oblaci. Sunčan kao na promo fotografijama bude svega nekoliko dana godišnje, a naš dan nije bio jedan od tih. Stoga, odlučili smo iskoristiti najbolje od ponuđenog i ne se opterećivati stvarima na koje nismo mogli utjecati. Ukrcali smo se na naš brod, predviđen za 15-ak osoba i krenuli na krstarenje. Unatoč nedostatku sunca, koje bi ipak s vremena na vrijeme sramežljivo provirilo, divili smo se gigantskim strukturama oko sebe i osjećali istinsku sreću, istovremeno se osjećajući toliko malo i nemoćno u usporedbi s oblicima oko sebe. 

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0706.jpg

Zaljev Ha Long jedno je od sedam  svjetskih čuda prirode  // Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0726.jpg

Sačinjen je od oko dvije tisuće vapnenačkih otoka i otočića // Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0744.jpg

Evolucija tog krajolika trajala je 20 milijuna godina // Foto: Privatna arhiva

Vrući povjetarac kao da nas je zvao na kupanje, ali ne imajući to unaprijed na umu, nitko od nas nije ponio kupaći kostim. „Kupanje nije dozvoljeno, ali malo ćemo se pritajiti i oni zainteresirani moći će zaplivati“, odgovorio je optimistično vozač na naše pitanje. I uistinu bijaše tako. Kad smo se sakrili od drugih brodica, došlo je vrijeme za skidanje i skakanje u vodu. Za taj se podvig ipak odlučilo samo nas četvero jer smo očito samo mi bili zadovoljni izborom donjeg rublja tog dana. Kupanje u Ha Longu i danas pamtim kao jedan od najslobodnijih, najdivnijih vijetnamskih osjećaja. 

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0828.jpg

Neočekivano kupanje // Foto: Zoran Bijač

Plan krstarenja uključivao je i izlazak na kopno, odnosno šetnju jednom od spilja, Thien Cungom, „nebeskom palačom“. Malo penjanja i ona se već sama po sebi može nazvati nebeskom, a još je više veličanstvenom čine diskretno postavljeni reflektori prožimajući je bezbrojnim bojama. Biznisa ima svugdje, pa se čak i tamo moguće osvježiti kokosovim mlijekom, što smo rado i učinili. Nakon kopnene ekspedicije, još smo neko vrijeme krstarili zaljevom i na kraju došli do zaključka da, unatoč nesavršenim vremenskim prilikama, Ha Long zaljev s punim pravom stoji na listi svjetskih čuda prirode, a priroda je ionako ono što naša srca čini istinski punima.  

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0941.jpg

Thien Cung spilja // Foto: Lea Bijač

C:\Users\Administrator\Documents\Documents\Putovanja\PUTOPISI\VIJETNAM I KAMBODŽA\9\Slike\IMG_0961.jpg

Veličanstven prizor probijanja svjetlosti // Foto: Lea Bijač

Pratite nas na društvenim mrežama!