Reakcija na dodijeljenu ocjenu transparentnosti – Grad zatražio očitovanje Instituta za javne financije

Institut za javne financije objavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa
istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica za proteklo jednogodišnje razdoblje. Kriterij za rangiranje gradova i općina odnosno lokalnih jedinica i osnovni kriterij po kojem se istraživanje provelo je prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina.


Ocjena dodijeljena Gradu Križevcima jednostavno ne odgovara istini i stvarnom stanju transparentnosti u našem gradu, stoga smo zatražili pojašnjenje za ovu pogrešku, bila ona slučajna ili namjerna. Naime, objavu ovih netočnih podataka dovodimo u vezu s predstojećim izborima i nastojanjima da se diskreditira transparentnost Grada, Gradonačelnika i cijele gradske uprave. A istina je upravo suprotna. Grad Križevci, kao što svi njegovi stanovnici znaju, među najtransparentnijim je gradovima u Hrvatskoj. Dokaz tome je i prošlogodišnje istraživanje istog ovog zavoda, u kojem se navodi:


“Prema rezultatima ove analize Grad Križevci na čelu s Marijom Rajnom ima razinu proračunske transparentnosti 4, kao i gradovi poput Bjelovara, Hvara, Korčule, Lepoglave, Samobora, Svete Nedelje, Šibenika, Varaždina i Vrbovca.


Usporedbe radi, prije godinu dana gradska administracija Branka Hrga imala je razinu 2.”
Grad Križevci svoje je podatke za 2019. godinu objavio na službenim web
stranicama Grada www.krizevci.hr još 04. siječnja 2020. godine kroz ukupno 12 dokumenata i to: Proračun za 2019., Vodič kroz proračun 2019., četiri rebalansa proračuna, Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, dva financijska izvještaja, Odluku o izvršavanju proračuna, Izmjene i dopune Odluke o izvršavanju proračuna te Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu.
S obzirom na to da nam je ovime nanesena šteta, kako samom Gradu i Gradskoj upravi, tako i gradonačelniku Mariju Rajnu, zatražili smo hitno očitovanje o ovom slučaju od strane Instituta za javne financije, odnosno njegovog ravnatelja.


Podsjećamo da Grad objavljuje i Službeni vjesnik u kojem se također nalaze svi navedeni dokumenti, kao i polugodišnje izvješće za 2019 godinu.
Ovakvo diskreditiranje gradskog vodstva samo tri dana prije nadolazećih izbora samo pokazuje koliko smo na pravom putu i koliko je značajno ovo što i kako radimo. A u svakom trenutku i kroz sve projekte radimo isključivo na dobrobit našega grada, naših Križevaca i njegovih stanovnika. Stanovnici grada Križevaca maksimalno su obaviješteni, uključeni u izradu proračuna, a sve novosti ažurno i redovito objavljujemo na našoj službenoj web stranici www.krizevci.hr

Krizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!