Ruža Tomašić: ‘Ja svoj mandat Pauletiću ne dam. Radije se vraćam iz Bruxellesa i idem u Sabor!’

Možda ste pratili priču s puno obrata koja se ovih dana vrti oko mandata koalicije Domovinskog pokreta u desetoj izbornoj jedinici. Inicijalno ga je osvojila Ruža Tomašić s ogromnih 41,91 posto preferencijalnih glasova. No, kako je ona zastupnica u Europskom parlamentu, od početka je bilo dogovoreno da ona mandat neće konzumirati.

Na istoj je listi 19,79 posto preferencijalnih glasova osvojio Robert Pauletić, no prema dogovoru s Domovinskim pokretom, Tomašić je mogla sama odrediti tko će u Sabor umjesto nje. Ona je odlučila da će to biti prvi sljedeći kandidat Hrvatske konzervativne stranke (HKS) čija je Tomašić članica. Tako je u Sabor, umjesto Tomašić, trebao ući Marko Milanović Litre s osvojenih impozantnih 19 preferencijalnih glasova (0,09 posto).

NOVA REAKCIJA RUŽE TOMAŠIĆ

No, uskoro je Dražen Ciglenečki iz Novog lista pojasnio je kako prema zakonu, bez obzira na bilo kakve dogovore, u Sabor ima pravo ući sljedeći prema broju preferencijskih glasova, ako ih je osvojio više od 10 posto. U ovom slučaju dakle Pauletić bi formalno morao odbiti mandat i prepustiti ga odabiru Ruže Tomašić.

Kada je to čuo Robert Pauletić, promptno je kazao da on neće poštivati nikakav dogovor Domovinskog pokreta i Ruže Tomašić jer, kako tvrdi, nije ni sudjelovao u dogovaranjima. On će, rekao je, iskoristiti svoje zakonsko pravo i uzeti mandat. No Večernji list naknadno je pitao Ružu Tomašić što ako se i nakon dodatnih konzultacija njezino tumačenje ispostavi spornim, rezolutno je uzvratila: “U tom slučaju vraćam se u Hrvatski sabor, ne dam svoj mandat u Saboru i odlazim iz Europskog parlamenta!” (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!