Sirevi vrhunske kvalitete u mljekarskom praktikumu Srednje gospodarske škole uvijek su traženi

Mnogi Križevčani dolaze u mljekarski praktikum Srednje gospodarske škole po sir i vrhnje. Zadovoljni su kvalitetom.
Još otkako je mljekarski praktikum otvoren, od 1999. godine, voditeljica praktikuma i stručna nastavnica za praktičnu nastavu je Ivanka Juraić. Praktikum je otvoren u suradnji s nizozemskom vladom s ciljem odvijanja praktične nastave učenika i stručnog usavršavanja sirara.

“Uz teoriju jako je važna praksa i oni tu mogu učiti od samog prijema mlijeka, važnosti procjeđivanja mlijeka, obiranja mlijeka uz pomoć separatora, svih tih procesa uz pasterizaciju, sirenje, pravljenje svježih sireva i ostalih proizvoda od mlijeka.
Posebno su važni higijenski uvjeti, obraćamo pažnju na dezinfekciju i kod učenika i mljekarske opreme” – napominje Ivanka Juraić.

U mljekarskom praktikumu proizvode svježi kravlji sir, kiselo vrhnje te polutvrdi sir gaudu za koji je recept dobiven od nizozemskog proizvođača.
“Radimo još i domaći kuhani sir i sir prgicu od ostataka neprodanog svježeg sira. Od ostataka neprodanog vrhnja radimo domaći maslac”-kaže voditeljica praktikuma.

Kvaliteta sira poznata je kroz sve ove godine, pa navraćaju redovito stalni kupci.

“Nazivali su nas cijelo vrijeme dok praktikum nije radio zbog korone i interesirali se kad ćemo ponovo imati sira te govorili da ne mogu nigdje kupiti takve sireve. Upravo po potražnji naših sireva i po tome što ih sve prodamo, može se ocijeniti kvaliteta naših proizvoda”.

Križevački sirevi su na brojnim izložbama uvijek odlično ocijenjeni pa zidove praktikuma krase priznanja i plakete za osvojena prva mjesta. Prilika je i za upis zainteresiranih učenika u mljekarski smjer :

“Prošle godine smo po drugi puta bili šampioni u kvaliteti svježeg kravljeg sira. Za sve naše proizvode dobili smo zlatne diplome.
Ovo je mljekarski praktikum, ali zaparavo školski praktikum za odgoj i obrazovanje učenika. Cilj je da oni nakon stečenog znanja mogu dalje nastaviti studiranje ili kod kuće otvoriti siranu ili raditi u nekoj mljekarskoj industriji kao tehnolozi. Trudimo se da oni sudjeluju u svim procesima proizvodnje da budu što bolje osposobljeni. Kad se mlijeko pretvori u proizvod, onda je to isplativije.” – kazala nam je voditeljica praktikuma Ivanka Juraić.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!