Spajanje ministarstava – Na nove ploče i pečate potroši se par stotina tisuća kuna

Prije četiri godine ukupan trošak bio je 387 tisuća kuna, a 2011. godine dvostruko veći

Andrej Plenković odlučio je smanjiti broj ministarstava u novoj Vladi, kojih će, umjesto dosadašnjih 20, ubuduće biti 16. Time će, smatra mandatar, biti lakše upravljati Vladom, a hoće li to dovesti i do smanjenja troškova, zasad ne otkriva.

“Mislimo da je Vlada s manjim brojem članova jednostavnija za upravljanje, dakle imat ću vremena posvetiti se svakom od resora. Bit će nešto manje dužnosnika i tu će doći do određene racionalizacije”, kazao je u četvrtak Plenković, predstavljajući strukturu nove Vlade. Plenković tvrdi da je racionalizacija jedan od temeljnih ciljeva Vlade već duže vremena, ali napominje da to ne znači da će, s novim ustrojem, automatski biti i manje zaposlenih.

NOVE PLOČE I PEČATI

Zasad je, dakle, nepoznanica hoće li spajanje resora značiti i uštede, ali se s dosta sigurnosti može predvidjeti da će u početku formiranje novih ministarstava izazvati određene troškove. Spojena ministarstva – uprava i pravosuđe, graditeljstvo i državna imovina, turizam i sport i tako dalje – morat će, očito, promijeniti nazive, a to, pokazuju ranija iskustva, znači nove ploče s nazivima, pečate, memorandume i slično.

Tako je bilo i kada su u prošlim Vladama mijenjani nazivi ministarstava. U siječnju 2017. godine doznali smo koliko su točno koštale te promjene, zahvaljujući Vladinom odgovoru na pitanje SDP-ovog zastupnika Željka Jovanovića. Ukupan trošak tada je bio nešto manji od 387 tisuća kuna.

TROŠAK SVE MANJI

Zbog promjene naziva, najmanje je tada potrošilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 6.686,25 kuna, dok je najveći trošak, od 134.125,28 kuna, imalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Troškovi ministarstava, pojašnjavala je Vlada u siječnju 2017. godine, odnosili su se “na natpisne ploče, pečate, štambilje, promjene podataka u prometnim vozilima ministarstava, memorandume, zaštićene obrasce i FINA certifikate”.

Da se valjda ne bi shvatilo da su previše potrošili na tako naoko banalnu stvar, Plenkovićeva Vlada je u tom istom odgovoru iznijela i podatak da je 2011. godine, kada je vlast preuzela Kukuriku koalicija, predvođena SDP-om, zbog promjena naziva resora potrošeno 788.165,47 kuna. Ispada, dakle, da se s godinama taj trošak smanjivao, pa tko zna, ovoga puta možda bude još jeftinije. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!