Srbija – obavezne maske i na otvorenom, zabranjeno okupljanje više od 10 osoba

Krizni stožer Srbije donio je nove mjere zaštite od koronavirusa. U toj je zemlji jučer ponovno zabilježen porast novooboljelih, a broj umrlih popeo se na 13. Unatoč tome, jučer je rečeno kako nema promjena u mjerama zaštite, no nakon današnjeg zasjedanja stožera one su ipak donesene.

N1 piše da je Krizni stožer odlučio da će od petka biti obvezno nošenje maski u javnosti i to ne samo u zatvorenim prostorima nego i na otvorenom. Riječ je o obvezi koja se odnosi na cijelu zemlju.

GDJE SU OBVEZNE, A KADA SE PREPORUČUJU

Maske su na otvorenom obvezne ondje gdje nije moguće osigurati udaljenost od jednog i pol metra, poput redova ispred prodavaonica, ljekarni, autobusnih i željezničkih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mjestima na otvorenom ta se mjera preporučuje.

“Kada bi svi građani nosili zaštitnu masku svaki put kad bi izlazili iz kuće, takva bi mjera bila jednaka zabrani kretanja, jer na taj način sprječavamo epidemiološki rizične kontakte i sprječavamo širenje koronavirusa”, poručuju iz Vlade Srbije te dodaju kako su uvjereni da će s odgovornošću i disciplinom uspjeti pobijediti virus.

ZABRANA OKUPLJANJA

Od petka se uvodi i mjera koju je prije nekoliko dana najavila premijerka Srbije Ana Brnabić. Riječ je o, kako javlja N1, zabrani okupljanja više od deset ljudi na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Brnabić je, naime, prije nekoliko dana izjavila kako će pokušati izbjeći značajnije restrikcije, ali da će one biti neizbježne ako se broj oboljelih ponovno poveća. On je, pak, unatrag dva dana bio značajno iznad 300.

PROŠIRNEJE SUSTAVA COVID BOLNICA

Stožer je razmatrao i proširenje kapaciteta bolnica koje se nalaze u Covid sustavu, pa bi se tako diljem zemlje trebale otvoriti dodatne Covid bolnice, a u Beogradu u taj sustav ulazi i Institut za reumatologiju.

Covid bolnice trebale bi biti otvorene, doznaje Blic, i u Aleksincu, Niškoj Banji, Vrnjačkoj Banji, Bujanovcu, Aranđelovcu i još nekim mjestima. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!