Stožer civilne zaštite RH danas će odlučiti hoće li se održavati svadbene svečanosti i hoće li maske za lice biti obavezne

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se nakon pojave novih žarišta koronavirusa razmatra uvođenje dodatnih protuepidemijskih mjera. Jedna od njih vjerojatno će biti zabrana vjenčanja. „Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se COVID-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Beroš.

Zabrana vjenčanja mogla bi biti izravna posljedica saznanja da se zaraza masovno proširila među gostima svadbe nedavno održane u Splitu. Do sada je s tim slavljem povezano 12 od 14 danas novozaraženih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„U tu brojku su, prema poruci koju sam dobio iz Splita, uključena tri glazbenika, jedan fotograf i svatovi među kojima je i mladenka, kazao je ministar Beroš. Slobodna napominje kako je među zaraženima i jedan djelatnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali kako nakon vjenčanja nije bio u kontaktu s kolegama, nije bilo potrebe za njihovom samoizolacijom.

OČEKUJU SE NOVI OBOLJELI
O svojim saznanjima o posljedicama svadbe ranije danas govorila je dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, rekavši kako očekuje još zaraženih. „Nadam se da će ljude osvijestiti, velika obiteljska okupljanja bi trebala biti dobro organizirana. Ovo je bilo u zatvorenom, bilo je više od sto ljudi. Nećemo kazati lokaciju, bitna je poruka da moramo voditi računa o sebi.

Jučer smo testirali preko 50 ljudi, danas testiramo kontakte. Očekuje se određeni broj oboljelih. Jedna od osoba s tog okupljanja u međuvremenu je radila još jedno okupljanje. To nije bilo vjenčanje, to je bilo jedno obiteljsko okupljanje s više ljudi. Sve smo kontakte stavili u samoizolaciju, to je 120 ljudi od ova dva slučaja”, kazala je dr. Karin, prenosi Dalmacija News.

Pratite nas na društvenim mrežama!