Stožer sve bolji i bolji: ‘Osoba koja je imala koronu može na posao za 14 dana, bez testiranja’

Članovi Stožera civilne zaštite RH na današnjoj su presici objašnjavali kako je moguće da osoba, koja je bila pozitivna na koronavirus, izađe iz samoizolacije i vrati se na posao bez prethodnog testiranja. Novinarka koja im je postavila pitanje spomenula je slučaj zdravstvene djelatnice iz Slavonskog Broda, koja je 10. srpnja bilo pozitivna na koronavirus. Ta je žena prošla dva tjedna samoizolacije, i sada se treba vratiti na posao bez testiranja.

Novinarka je zamolila ravnateljicu Infektivne klinike Alemku Markotić da pojasni zašto je 14 dana samoizolacije bez ponovljenog testiranja dovoljno za povratak na posao. „Cijelo ovo vrijeme učimo, i vidjeli smo da nekada pozitivan nalaz može biti pozitivan tjednima. Međutim, koliko se do sada uspjelo pokazati, mogućnost prijenosa infekcije u pravilu postoji kroz dva tjedna. Kasnije to mogu biti defektne virusne čestice. Kroz praktično iskustvo koje smo uspjeli generirati ne pokazuje se da bi trebalo biti nekakvog velikog rizika nakon 14 dana“, kazala je Markotić.

SLIJEDIMO EUROPSKE SMJERNICE

Odgovor Alemke Markotić proširio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. „Mi smo imali smjernice prema kojima je u takvim slučajevima samoizolacija trebala trajati 28 dana. Nakon toga smo testirali ljude i tražili dva negativna nalaza. Istovremeno smo pratili situaciju u drugim europskim zemljama i u svijetu, i vidjeli smo da imamo najstroži kriterij u Europi. Tada smo kriterij odlučili prilagoditi drugim europskim zemljama i preporukama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Taj smo period skratili“, kazao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a objasnio je i to kakav nalaz je uobičajen kod takvih pacijenata, na što je Markotić mislila govoreći o „defektnim česticama virusa“. Prema Capaku, test osobe iz situacije u kakvoj se našla zdravstvena djelatnica iz Slavonskog Broda najčešće pokaže da osoba ima pozitivan pankorona gen, dok druge gene nema. „To znači da su fragmenti gena virusa prisutni na sluznici respiratornog trakta, ali čovjek nije zarazan, i na taj način se infekcija ne može prenijeti. Odlučili smo da ovakve smjernice primjenjujemo u praksi, i računamo da je rizik minimalan“, rekao je Capak. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!