U Križevcima počeo projekt namijenjen darovitim učenicima

Početnom konferencijom u sportskoj dvorani u Križevcima danas je službeno pokrenut projekt naziva „Encouraging and developing gifted kids for more advanced cross border area” „GiftedHUHR“ namijenjen darovitoj djeci. Glavni partner i upravitelj projektom je križevačka Osnovna škola Ljudevita Modeca, a partneri su joj OŠ Đurđevac i Javni obrazovni centar Zalaegerszeg iz Mađarske. 

– Ponosan sam na čitav tim koji će raditi s darovitim učenicima na ovom  projektu međunarodne suradnje- rekao je ravnatelj OŠ Ljudevita Modeca Dražen Bokan predstavljajući svoju školu.

U ime osnivača škole, partnerima iz Mađarske i Đurđevca zahvalio je pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb, sport, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.

– Ovaj projekt jedan je od primjera koji potvrđuje da Križevci zaslužuju titulu šampiona EU fondova- rekao je Novosel.

GiftedHUHR se sastoji od 10 projektnih aktivnosti namijenjenih za svaku od dvije glavne ciljne skupine. Škole će odabrati po 14 učenika, a sedam učitelja iz svake škole, koji će s njima raditi, proći će edukaciju.

– Ideja je da se prikupe nova znanja i stekne iskustvo učitelja kako bi mogli adekvatno raditi s darovitom djecom s obzirom na činjenicu da ta djeca ne dobivaju dovoljno pažnje u obrazovnim procesima. Često je teško shvatiti da su i darovita djeca zapravo djeca s posebnim potrebama. Sadašnji obrazovni procesi takvoj djeci ne pružaju dovoljnu podršku- objasnio je voditelj projekta Boris Kuharić.

Škole će u sklopu projekta nabaviti opremu koja ima je potrebna za rad, poput pametnih televizora i pametnih ploča, didaktičkih pomagala i instrumentarija koji će školama koristiti u identifikaciji nadarene djece tijekom projekta, ali i kasnije. Od drugih aktivnosti predviđene su olimpijade izvrsnosti, dva jednodnevna kampa te radionice za marginaliziranu djecu na kojima će učenici podučavati druge učenike. 

Ovaj projekt sufinancira Europska unija u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. i njegova je ukupna vrijednost 196 tisuća eura.

Sn/ foto sn

Pratite nas na društvenim mrežama!