U Križevcima se upravo prikuplja krv, darujte i vi!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnju sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi danas od 12 do 18 sati u prostoru Hotela Kalnik u Križevcima, Trg Svetog Florijana 15.

Akcija se nastavlja i sutra u vremenu od 9 do 13 sati.

Budući da je dobrovoljno davanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontinuirano provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi i tijekom pandemije koronavirusa (COVID-19).

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom tijekom održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nalaže da se:  u prostorima provođenja akcije davanja krvi održavaju najviši higijenski standardistrogo pridržavaju mjere udaljenosti između osoba (najmanje 1 do 2 metra), osiguraju punktovi za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja,nose zaštitne maske kako kod djelatnika, tako i kod darivatelja krvimjeri tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerom svim dobrovoljnim darivateljima krvi u okviru liječničkog pregleda.
Mole se darivatelji krvi da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje.

Nužno je ograničiti broj darivatelja koji su istovremeno nazočni u prostorijama te osiguravati protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka darivatelju krvi do mjesta venepunkcije.

Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje NISU:putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec dana,bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji,imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje.imale infekciju SARS-CoV-2. Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina ne mogu dati krv dok ne prođe period od najmanje 28 dana.

U slučaju promjena mjera vezanih za organizaciju i provođenje akcija davanja krvi koje su propisali Nacionalni stožer i nadležne institucije, pravovremeno ćemo objaviti informacije.Ispišite stranicu

Pratite nas na društvenim mrežama!