Udruga "Obitelji 3plus" uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Plenkoviću

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske gospodine Plenkoviću,
prije svega Vam čestitamo na izbornoj pobjedi i na još jednom mandatu koji ste dobili za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Iznenađeni smo međutim činjenicom da briga o obiteljima neće biti u nadležnosti niti jednog ministarstva, s obzirom na to da riječ „obitelj“ više neće biti u nazivu, a time ni u fokusu niti jednog ministarstava u strukturi nove Vlade koju ste predstavili prije dva dana. Podržavamo formiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, no kao predstavnici obitelji, a posebno onih s troje ili više djece smatramo da bi barem taj ured u svom nazivu, pa tako i u svom fokusu, trebao imati obitelj kao temelj svakog društva. Vjerujemo da je riječ o nenamjernom propustu koji se još uvijek, prije formiranja Vlade, može ispraviti. Naime, i do sada je ovo važno pitanje brige o obitelji bilo unutar nadležnosti ministarstva koje se zbog svog obima nije moglo njime baviti dovoljno kvalitetno. Prema prvim najavama, čini se da se o hrvatskim obiteljima i dalje nitko neće intenzivno baviti, a upravo su obitelji temelj napretka društva i kvalitetnog rješavanja demografskog pitanja.
Diljem Europe, pa i u svijetu, vlade, poslodavci, udruge i pojedinci aktivno rade na poboljšanju uvjeta obitelji, a posebno onih s troje ili više djece. Vjerujemo da će i Vlada RH biti proaktivna u izmjenama zakona, stvaranju uvjeta za kvalitetniji obiteljski život, a time i povrat mnogih koji trenutno žive i rade izvan Hrvatske.
Udruga Obitelji 3plus kao glas više od 112.000 hrvatskih obitelji s troje ili više djece ističe važnost formiranja službenog državnog tijela. Ono bi se trebalo baviti strateškim pristupom oblikovanju javnih politika za obitelji uz sudjelovanje zainteresirane javnosti te provedbom i evaluacijom istih. Obitelji su izvorišta odgovornih pojedinaca koji će graditi budućnost ove države i o kojima ta budućnost ovisi.
Vjerujemo da nova Vlada, s Vama na čelu, neće propustiti priliku posvetiti odgovarajuću pozornost ključnom segmentu razvoja i održanja hrvatskog društva, staviti pitanja poticajne obiteljske politike na političku agendu i tijekom svog mandata učiniti konkretne korake za bolji život obitelji s djecom u Hrvatskoj, a posebice onih obitelji s troje ili više djece. Na tome Vam unaprijed zahvaljujemo!

Pratite nas na društvenim mrežama!