Velika državna završnica Plazma Sportskih igara mladih u Savudriji

Kamp Veli Jože u Savudriji bio je domaćin dvije smjene velike državne završnice Plazma Sportskih igara mladih u graničaru, atletici, stolnom tenisu i odbojci na pijesku. Igre su svoju sezonu započele već u siječnju, razigravanjem turnira u 10 sportskih disciplina, a najbolji među njima osigurali su svoja mjesta na velikoj državnoj završnici. Djeca su u Savudriji po puna 3 dana, uz natjecanja, uživala  u edukacijskim aktivnostima, druženju i neizostavnom kupanju. 

Sportski dio državne završnice započeo je atletikom, a u utrci na 60 metara, najbrže vrijeme i zlatne medalje osvojili su Karmen Maksić (Križevci), Roko Djuran (Prelog), Dora Lovrinović (Koprivnica), i David Škurdija (Đurđevac). U finalnim ogledima graničara za 2009. i 2011. godište, titula državnih prvaka otišla je u ruke ekipama iz Preloga, i to u obje kategorije: Pajdaši i Međimurski rasturači najbolji su graničarci u državi. Na terenima Stella Marisa, u odbojci na pijesku, državni prvaci su djevojke iz Splita (Split 1) i dječaci iz Zagreba (Pacijenti 2.0), koji su nadmoćno i zasluženo slavili u svojim kategorijama. Nakon napetih regionalnih turnira za plasman u Savudriju, mladi stolnotenisači/ce pokazali su svu raskoš svog talenta i na državnoj završnicu, a pobjedu su ponijeli Gabrijel Marjanović (Privlaka), Victoria Pustaj (Jastrebarsko), Simon Vincek (Varaždin), Bruna Borovec (Varaždin), Enio Funes (Nova Gradiška) i Lorena Perendić (Oroslavje). 

Uz sportska natjecanja, uživalo se u različitim edukativnim aktivnostima, a Odjel prevencije PU Istarske, zajedno s Plazma Sportskim igrama mladih, pripremio je niz preventivnih aktivnosti i animacijskih događaja. Sve aktivnosti i radionice bile su usmjerene na promicanje zdravih životnih navika u duhu sporta te promoviranja pozitivne kulture navijanja, koja isključuje svaki oblik nasilja, diskriminacije, huliganizma i govora mržnje, a u sebi sadrži poruku tolerancije, korektnog navijanja i „fair play“ igre. Sport i sportski način života pozitivno utječu na tjelesni razvoj i zdravlje djece, međutim uvelike doprinose i intelektualnom, moralnom i sociološkom aspektu i razvoju kod odrastanja. Stoga, Plazma Sportske igara mladih, putem igre i sporta te kroz preventivno-edukativno pripremljene aktivnosti na Turnejama radosti i natjecanjima, djeci i mladima približavaju teme značajne za njihovo odrastanje u zdravom i sigurnom okruženju.

PU Istarska je u suradnji s Policijskim postajama pripremila i radionice usmjerene na predstavljanje preventivnih projekata, programa i aktivnosti, te upoznavanje policijske vještine, opreme i tehnike – prikaz policijskih vozila. S lokalnim partnerima HAK- Autoklub Pula Rovinj, Gradsko društvo Crvenog križa Buje,  JVP UPVF Umag Umago dogovorila je informativno-edukativni kutak za djecu i mlade, pod zajedničkim nazivom „Zajedno više možemo- u akciji s policijom“ te programom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. 

U sklopu državne završnice provodile su se i edukativne kampanje u sklopu projekta ”Youth Sports fair Chance” koji Igre provode u sklopu Erasmus+ sport programa sufinannciranog od Europske komisije.

”Plazma Sportske igre mladih jedna su od rijetkih sportskih manifestacija koja je ove godine uspjele nastaviti svoju sezonu i koja će održati i državne završnice u svim sportskim disciplinama. Sigurnost djece nam je na prvom mjestu kao i želja da im ispunimo mogućnost da se natječu za svoje zaslužene medalje” istaknuo je Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Sva događanja Plazma Sportskih igara mladih organiziraju se u skladu s preporukama HZJZ i Civilnog stožera HR, tako da se svim sudionicima u Savudriji redovito mjerila tjelesna temperatura, provodila dezinfekcija i organizirali boravak i natjecanja na otvorenom.

Plazma Sportske igre mladih ove godine okupit će više od 70.000 natjecatelja koji su se od siječnja natjecala u deset sportskih disciplina. U protekle 24 godine, Igre su u svom sustavu okupile više od 1.700,000 djece i mladih.

Nakon održane državne završnice u Savudriji, drugi dio velike državne završnice održat će se u Splitu, sredinom srpnja kada slijedi veliko finale Coca-Cola Cupa za dječake i djevojčice. Igre od ove godine u suradnji s UEFA organiziraju aktivnosti usmjerene na promociju ženskog nogometa. Uz Coca-Cola Cup, Split će ugostiti i najbolje mlade sportaše Kinder turnira u košarci, odbojke, šaha, Hrvatska pošta turnira u tenisu i HEP turnira u rukometu.

POREDAK POBJEDNIKA UTRKA NA 60 METARA

                                                                DJEVOJČICE 2011                                                             DJEČACI 2011

Rb Ime i prezime (grad)Rb Ime i prezime (grad)
1Karmen Maksić (Križevci)1Roko Djuran (Prelog)
2Klara Rađa (Križevci)2Fran Fotak (Čakovec)
3Laura Goll (Đurđevac)3Miha Vukašinović (Đurđevac)
4Vita Mišković (Popovača)4Lovro Bermanec (Prelog)
5Luce Šalković (Topusko)5Filip Dretar (Križevci)

DJEVOJČICE 2009                                                        DJEČACI 2009

Rb Ime i prezime (grad)Rb Ime i prezime (grad)
1Dora Lovrinović (Koprivnica)1David Škurdija (Đurđevac)
2Lucija Hozjak (Prelog)2Noa Sučija (Popovača)
3Matea Hoska (Zagreb)3Petar Kuzmić (Križevci)
4Melani Mitar (Petrinja)4Deni Matulin (Prelog)
5Lucija Lucić (Glina)5Lino Plevnjak (Prelog)

Državna završnica stolni tenis 2020.

2008. i mlađi
dječacidjevojčice
1.GABRIJEL MARJANOVIĆ, PRIVLAKA1.VICTORIA PUSTAJ, JASTREBARSKO
2.OLIVER POLJAK, SV. NEDJELJA2.BARBARA ĆUK, STUBIČKE TOPLICE
3.NIKO MATIĆ, NOVA GRADIŠKA3.FRANKA MESARIĆ, ČAKOVEC
2005. i mlađi
dječacidjevojčice
1.SIMON VINCEK, VARAŽDIN1.BRUNA BOROVEC, VARAŽDIN
2.NORMAN PAP, OPATOVAC2.MARTA NOVAK, ČAKOVEC
3.DARIJO BISTROVIĆ, OPATOVAC3.GRACIJA KAČAVENDA, OROSLAVLJE
2002. i mlađi
dječacidjevojčice
1.ENIO FUNES, NOVA GRADIŠKA1.LORENA PERENDIĆ, OROSLAVLJE
2.IVAN LOVRIĆ, OPATOVAC2.HANA KROUŽIL, DARUVAR
3.TIAN SMOLČIĆ, SISAK3.ANA NOVAK, ČAKOVEC

POREDAK ODBOJKA NA PIJESKU

DJEVOJKE 2005.

SPLIT 1

OSIJEK

FANTASTIC DUO (ZAGREB)

MLADIĆI 2005.

PACIJENTI 2.0 (ZAGREB)

DANILOVCI (OSIJEK)

ZMIJA PIJE ČAJ (DARUVAR)

POREDAK Graničar 2011. i mlađi

1.       Međimurski rasturači (Prelog)

2.       Kikići (Rugvica)

3.       Zorkići (Popovača)

POREDAK Graničar 2009. i mlađi

Pajdaši (prelog)

Turbo četvrtaši (Glina)

Terminatori (Križevci)

Izvor i foto: Plazma Sportske igre mladih

Pratite nas na društvenim mrežama!