Velika razlika u broju novozaraženih između nacionalnog i lokalnih stožera

Nacionalni stožer u 14 sati objavio je kako u posljednja 24 sata imamo 50 novozaraženih. Drastično je to manje od jučerašnjih rekordnih 140 novih slučajeva. Ipak, brojka se prilično razlikuje od one koju su objavili lokalni stožeri. Naime, kada se zbroje zaraženi koje su prijavili po županijama, ispada da ih imamo 83.

Iako su iz Nacionalnog stožera već objasnili da nije čudno da se brojevi razlikuju, ovo je ipak razlika od 33 slučaja. Na stranici koronavirus.hr stoji i napomena: “Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera.”

NEMA KOORDINACIJE IZMEĐU STOŽERA

Još u travnju razlike u broju zaraženih objasnio je Drenislav Žekić, stručnjak za odnose s javnošću, angažiran u Nacionalnom stožeru. “Postoji aplikacija koju popunjavaju lokalni stožeri. Nacionalni stožer na konferenciji u 14 sati objavi ono što je zaključno uneseno u aplikaciju do 13 sati”, objašnjavao Žekić i dodao:

“U međuvremenu se može dogoditi da se promijeni neki broj, no riječ je o vrlo malim promjenama. Tek u slučaju neke izvanredne situacije Stožer pošalje izvanredno priopćenje”, piše N1.

I CAPAK JE OBJAŠNJAVAO

Također u travnju o ovome je govorio i šef HZJZ-a, Krunoslav Capak. „Mi imamo platformu koja kontinuirano radi. Svaki rezultat se unese nakon završene laboratorijske analize. Neki lokalni stožeri imaju i direktnu vezu s tim laboratorijima pa oni zbrajaju te brojke na način kako njima odgovara“, rekao je tada Capak, a prenio je Dnevnik.hr.

“Mi baratamo podacima za zadnja 24 sata. Jučer je također u 12.45 bio isprintan izvještaj. To je točna i precizna brojka s platforme. Ako netko zbraja još nešto drugo, onda ima drugačiju brojku”, govorio je tada kad se brojka također razlikovala i to za 13 ljudi.

No, treba ipak spomenuti kako su i prije famoznih 12,45 minuta lokalni stožeri danas prijavili brojku koja je bila oko 80-ak novozaraženih. (telegram.hr)

Pratite nas na društvenim mrežama!