Vili Beroš predstavio aplikaciju koja upozorava ljude na koronu

U Ministarstvu zdravstva ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su mobilnu aplikaciju “Stop COVID-19”.

Kako su ranije najavljivali, tko ju, dobrovoljno, preuzme na svoj mobitel i bude u kontaktu s osobom koja aplikaciju također ima, njihovi će mobiteli razmijeniti bluetooth signale.

– Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektirati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi korona virusu i oni će o tome biti anonimno obaviješteni. Aplikacija je dobrovoljna, kibernitički je sigurna i ne prikuplja nikakve osobne podatke korisnika – rekao je Vili Beroš i dodao da već deset europskih zemalja koristi slične aplikacije za detekciju kontakata.

Aplikacija je dostupna na Google Playu, a uskoro i na AppStoreu.

Predsjednik Uprave APIS-a objasnio je kako se aplikacija koristi. Koristi Bluetooth tehnologiju.Aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi privatnost korisnika bila zaštićena. Osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve s ostalim korisnicima aplikacije. Ako je korisnik bio u kontaku sa zaraženim koji je odlučio podijeliti svoj ključ dobit će obavijest na svoj mobilni uređaj.

Korištenje aplikacije “Stop COVID-19” bit će dobrovoljno, a građani koji ju instaliraju i prijave se dobit će obavijest ako su oni (odnosno njihov mobilni uređaj) bili u epidemiološki relevantnom kontaktu s drugom osobom, odnosno s njezinim mobilnim uređajem na kojem je također aktivirana ista aplikacija, a kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19. Aplikacija će također dati procjenu rizika od prijenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputama kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu uzrokovanu virusom SARS-CoV-2.

Riječ je EU konceptu informiranja i nema nikakve mogućnosti praćenja mobitela, jer aplikacija nema nikakvu geolokacijsku funkciju, istaknuo je Vili Beroš. /24sata.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!