Voće iz vlastitog voćnjaka je najslađe – slasne breskve

Imati vlastiti voćnjak, odnosno uzgajati voće za vlastite potrebe je uvijek bilo popularno i primamljivo zbog rekreacije, suživota s prirodom kao i činjenice da je „voće iz vlastitog voćnjaka najslađe“. Kod amaterskog načina uzgoja nije potrebna razina profesionalnosti kao kod profesionalnog uzgoja. Međutim, određena razina znanja je nužna kako bi se pravovremeno mogli provoditi određeni agro i pomotehnički zahvati koji će osigurati bolji vegetativni razvitak voćke kao i zadovoljavajući urod.

Nisu sve voćne vrste jednako zahtjevne za uzgoj (iako ne postoji vrsta koju „treba samo pustiti da raste“), a breskva predstavlja jednu od kompleksnijih voćnih vrsta.

Breskva je koštičava voćna vrsta čiji plodovi se na ovim
prostorima konzumiraju ljeti u svježem stanju. Ovu voćnu vrstu odlikuje brza izmjenjivost sortimenta, pa se sortiment otprilike svakih
15 do 20 godina mijenja u korist boljih sorata te je to jedan od razloga zašto kod breskve nisu poznate sorte kao kod jabuke.

Kao i za većinu ostalih voćnih vrsta, tako su i za breskvu opasni kasni proljetni mrazovi. Za pupove u otvaranju kritične temperature su od -0,7 do -5,5 °C, za otvorene cvjetove od -1,1 do -3,5 °C, a za zametnute plodove od -1,1 do -2,2 °C. Za uzgoj breskve su prikladna duboka, dobro drenirana tla lakšeg teksturnog sastava, dobre strukture i dobro opskrbljena humusom i biogenim elementima. S obzirom na teksturu tla mogu se odabrati odgovarajuće podloge. Za lakša tla prikladne podloge su sjemenjaci vinogradarske breskve i hibridi između breskve i badema, a za teža tla
mogu doći u obzir podloge raznih strogo određenih vrsta šljiva. Kvalitetni plodovi bresaka se nalaze na mješovitim rodnim šibama, a lošije kakvoće su oni na kratkim rodnim šibama (loš odnos lisne površine i plodova).

U kasno proljeće i rano ljeto potrebno je osigurati dovoljne količine vode jer u to vrijeme intenzivno rastu mladice, plodovi i vrijeme je diferencijacije generativnih pupova iz kojih će se razviti urod sljedeće godine. (Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!