Znanstvenici – uzrokuje li koronavirus oštećenje srca?

Do sada sigurno već znate sve simptome COVID-19 – suhi kašalj, temperatura ili groznica, umor, ponekad proljev, ponekad povraćanje. Ali o dugotrajnim učincima koje virus ima na tijelo nakon infekcije, govori se rjeđe, najvećim dijelom zato što znanstvenici još ne znaju koji su. U dvije nove studije objavljene početkom ovog tjedna, u JAMA Cardiology, znanstvenici upozoravaju na neke trajne učinke koje bi COVID-19 mogao imati na organizam konkretno na kardiovaskularni sustav, piše Health.

Prva studija njemačkih znanstvenika, otkrila je da virus SARS-CoV-2, može naći put do srčanog mišića. Od 39 umrlih njemačkih pacijenata, 24 su imala virus prisutan u srčanom tkivu. Iako se zna da postojeća kardiovaskularna stanja kao visoki tlak i koronarne arterijske bolesti povećavaju rizik komplikacija COVID-19, nova studija otkriva dokaze kardiovaskularnog utjecaja koronavirusa. Sasvim sigurno je koronavirus povezan s nekim dijelom ozljede miokarda, pišu liječnici.

ZVUČI GORE NEGO ŠTO JE

Druga studija, ovog puta znanstvenika iz Njemačke, Italije i Rusije, procijenila je 100 pacijenata u dobi od 45 do 53 godine koji su se oporavljali od nedavno preboljene bolesti COVID-19. Kada se gleda kardiovaskularno zdravlje, 78 posto bolesnika nije imalo uredne nalaze kardiovaskularne magnetske rezonance, a 60 posto je imalo upalu miokarda.

Dr. Daniel Cantillon, kardiolog s čuvene Cleveland Clinic kaže da miokarditis zvuči teže nego što je, a većina ljudi uz to i dalje u potpunosti normalno funkcionira. Stanja opasna po život nastaju kada su povezana s aritmijama. Nove studije naglašavaju koliko je važno da medicinski stručnjaci vode računa o multisustavnim učincima koronavirusa i da postoji još puno toga što o virusu ne znamo. Neće svi koji obole od koronavirusa imati dugotrajno oštećenje srca, ali ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!