62. rođendan pop-kraljice koja je revolucionalizirala ženu, modu i glazbu

Rođena kao Madonna Louise Ciccone, već je od najranije dobi pokazivala zanimanje za umjetnost, no mislila je da želi biti isključivo plesačica.

Tek kada je ušla u svijet zabave, shvatila je da više naginje glumi i glazbi. Iako je danas većini publike poznata kao jedna od najboljih živućih glazbenica svih vremena, Madonna je i glumica, a za svoju ulogu Evite Peroni primila je i nagradu Zlatni globus.

No glazba je bila njezina veća ljubav, a kada je 1983. objavila prvi album i publici predstavila dotada neviđen način odijevanja jedne glazbenice, zauvijek je promijenjeno lice glazbe, ali i mode.

Naime, još davne 1984., kada se prvi put pojavila u glazbenom spotu prikazanom na MTV-ju, bilo je jasno da je riječ o glazbenici koja se ne libi biti drugačija.

U svojim spotovima za pjesme „Lucky Star“ i „Borderline“ nosi svoju verziju punk-suknje, mrežasti top kroz koji se nazire grudnjak, crne čipkane rukavice, obilje plastičnih i gumenih narukvica, nakit s religijskim simbolima, trake u kosi i vrlo upadljivu šminku.

Upravo su takav način odijevanja počele slijediti tisuće mladih djevojaka, a sva je ta odjeća bila vrlo prihvatljive cijene.

Kao što je u svojim intervjuima Madonna često isticala, nikada joj nije bio cilj postati modnim uzorom, nego je takvu odjeću ona jednostavno privatno nosila, kao i njezine prijateljice, ponajprije zbog lake dostupnosti i niskih cijena.

Madonna je htjela postići to jest dati djevojkama mogućnost da same odlučuju o tome kako će izraziti svoju osobnost.

A to je uspijevala i desetljećima kasnije. I Lady Gaga i Katy Perry u svojim su se scenskim kostimima inspirirale njezinim kultnim korzetom, a ujedno su se njegove verzije pojavile i nebrojeno puta na malim ekranima.

Danas, kada puni 62 godine, nije ništa manje zanimljiva nego ranije. Ono što je unijela u modu pamti se i desetljećima kasnije, a trendovi poput spomenutog nošenja donjeg rublja kao odjeće vratili su se na velika vrata.

Iako mnogi njezine modne odabire nazivaju kontroverznima, nema sumnje da iza toga stoji i originalnost i velika doza hrabrosti, posebno u vrijeme kada je tek započela stvarati svoju karijeru i svoje ime.

Zahvaljujući njezinu utjecaju, žene su se mogle izraziti na neke sasvim nove načine. Madonna je, nema sumnje, revolucionirala ženu, modu i glazbu.

Izvor: zadovoljna.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!