Alemka Markotić najavila nove mjere

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić u RTL Danas najavila je nove mjere i kazala kako, iako brojke fluktuiraju, trend je silazan.

“Trend je silazan, ako odete na korona.hr vidjet ćete da od početka ovog drugog dijela ovo je silazni trend gdje svakih par dana imamo neke manje skokove vezane uz različita žarišta i to je, na neki način očekivano. Iako bismo bili sretniji da nema ni toga”, kaže Markotić.

Dodaje i kako je sada djelomično problem u mladim ljudima. “Problem je dijelom u mlađim ljudima, nekim zatvorenim prostorima noću gdje se pojavljuju pojedinačna žarišta i tu ćemo sigurno poduzeti određene mjere da se ta mjesta gdje se pojave žarišta čim prije saniraju i da se nekakvi postupci stroži uvedu na tom mjestu”, kaže.

Dodaje kako žarišta još nisu brojna, ali su ih identificirali.

“To su bila veća privatna okupljanja, tipa svadbi i momačkih i djevojačkih večeri, i pojedinačnih noćnih klubova. Moramo uzeti u obzir da postoje i stotine onih koji paze da sve mjere budu provedene kako treba. Tako da ne možemo kažnjavati sve, ali ćemo pokušavati na mjestima gdje se pojavljuju žarišta uvesti dodatne mjere sigurnosti provjere i viditi kako poboljšati tu situaciju da se na tim mjestima više ne pojavljuju nova žarišta”, pojašnjava.

Prosječna dob zaraženih se spustila, sve više ih je među mlađom populacijom.

“Mladi definitivno nisu među najrizičnijim skupinama. Ali veliki broj njih sad je dosta popustio s mjerama. Dosta je tu kretanja, aktivnosti i slično. Naravno, što bude veći broj, veće su šanse da i tu bude ozbiljnih bolesti. Bitno je da mladi shvate da i sami mogu puno doprinijeti i pomoći zdravstvenom sustavu i jedni drugima. Oni su mnogo puta bili avangarda u teškim situacijama, vjerujem da će mladi ljudi to shvatiti, a uskoro ćete vidjeti, jedna skupina entuzijasta, profesora iz Osijeka i Slavonije priprema jedan jako zanimljiv školski program koji će se odnositi i na biosigurnost, biozaštitu i covid pa vjerujem da će mladi to svesrdno prihvatiti i pomoći svima nama u tome”, dodaje Markotić

Izvor: net.hr

Foto: poslovni.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!