Australija kupuje cjepivo s Oxforda. Cijepljenje će biti besplatno za sve građane

Svaki građanin Australije moći će se besplatno cijepiti protiv koronavirusa, odlučila je vlada te države, javljaju svjetski mediji. Australija je dogovorila proizvodnju najmanje 25 milijuna doza cjepiva koje se razvija na Sveučilištu u Oxfordu u suradnji s multinacionalnom tvrtkom AstraZeneca, pod uvjetom da testovi pokažu kako je ono efikasno.

Australska vlada neće stati samo na kupnji cjepiva. Brisbane Times javlja da strategija borbe protiv koronavirusa uključuje i potpisivanje ugovora za kupnju stotinu milijuna šprica i igli s velikom američkom tvrtkom Becton Dickinson, kako bi se preduhitrile eventualne nestašice tih proizvoda kada cjepivo bude završeno.

RAZMATRAJU SE I DRUGA CJEPIVA

Premijer Scott Morrison izjavio je kako će zahvaljujući postignutim dogovorima svaki Australac moći besplatno dobiti cjepivo na kojem rade u Oxfordu. Prednost će vjerojatno imati građani stariji od 60 godina, oni s komorbiditetima poput astme i srčanih bolesti, te onkološki pacijenti i osobe koje su nedavno podvrgnute transplantaciji organa. No, premijer je upozorio i na to kako se cjepivo još uvijek testira, pa će trebati još neko vrijeme da se dokaže njegovu učinkovitost.

„Cjepivo Sveučilišta u Oxfordu među onima je koja najviše obećavaju, a ovim dogovorom osigurali smo rani pristup svakom Australcu“, kazao je premijer, koji je dodao da njegova vlada razmatra druga cjepiva koja bi Australija mogla kupiti u slučaju da se ovo pokaže neučinkovitim. Istovremeno, na izradi cjepiva protiv koronavirusa rade i australski znanstvenici.

CIJENA I DATUM NEPOZNATI

Pismo namjere koje su potpisali australska vlada i tvrtka AstraZeneca obuhvaća razvoj, distribuciju i proizvodnju cjepiva. Brisbane Times piše da će u konačnoj verziji dogovora vjerojatno sudjelovati i najveća australska biotehnološka tvrtka CSL, koja će preuzeti proizvodnju cjepiva nakon što za to dobije licencu. Sugovornici iz vlade rekli su australskim novinarima da je još prerano razgovarati o troškovima, ali izvori iz farmaceutske industrije smatraju da će cijena jedne doze cjepiva iznositi 8 američkih dolara.

Cjepivo Sveučilišta u Oxfordu ušlo je u treću fazu testiranja na ljudima. Znanstvenici koji vode projekt izbjegavaju govoriti o rokovima kada bi cjepivo moglo biti spremno za upotrebu. Kao rok za dolazak na tržište prvih doza gotovog cjepiva, u medijima se najčešće spominje početak iduće godine. Usprkos nepoznanicama oko datuma završetka projekta i učinkovitosti završnog proizvoda, britanska vlada već je naručila 100 milijuna doza, javio je BBC prije nekoliko tjedana. Najmanje 300 milijuna doza naručila je i Europska unija. /telegram.hr/

Pratite nas na društvenim mrežama!